
Ravintola-alan välivuosiopinnot
Ravintola-alan välivuosiopinnot – suuntaa makumatkalle ja kehitä taitojasi
Ravintola-alan välivuosiopinnoissa kehität monipuolisesti taitojasi ja saat kokemusta aidoissa asiakaspalvelutilanteissa. Opinnot sisältävät sekä teoriaa että käytännön harjoittelua oppilaitoksessa ja alan työpaikoilla. Opinnoissa syvennytään mm. ruuanvalmistuksen ja leivonnaisten perusteisiin, kahvilapalveluihin, asiakaspalveluun ja ravintolan juoma- ja ruokatuotteiden valikoimaan. Aidot asiakaspalvelutilanteet oppilaitoksemme opetusravintolassa ja kahvilassa, työelämäjaksot ja erilaiset asiakastilaisuudet antavat näkemyksen alan moninaisista mahdollisuuksista. Opintojen aikana sinulla on mahdollisuus harjoitteluun myös ulkomailla, esimerkiksi Espanjan À Coruñassa, jossa sijaitsee yhteistyöoppilaitoksemme.
Oletko suuntaamassa restonomin opintoihin ammattikorkeakouluun?
Alan välivuosiopinnot ovat loistava apu restonomin opintoihin suuntaaville. Ravintola-ala tarjoaa myös monipuolista osaamista ja harjoitusta erilaisiin asiakaspalvelun työtehtäviin suuntaaville, kesätöihin tai jatko-opintojen ohessa työskentelyyn. Hyödynnä välivuosiopintojen aikana suoritetut AMK-väyläopinnot tulevissa korkeakouluopinnossa.
Välivuosiopintojen hyödyt opiskelijalle
- Parannat mahdollisuuksiasi alan pääsykokeissa
- Helpotat tulevia korkeakouluopintoja, kun alan perustaidot on tulleet tutuksi
- Suorita AMK-väyläopintoja osana välivuosiopintoja
- Yhdistä työskentely ja opiskelu – hanki uutta osaamista työskentelyn ohella
- Hyödynnä välivuoden kansainväliset mahdollisuudet – suorita työelämäjakso ulkomailla
- Suorita alalla käytössä olevat lupakortit valmiiksi
- Kokeile, oivalla, onnistu – kokeile alan perusopintoja ja varmistu sopivasta alasta
Ammatillisten perusopintojen opiskelu ei vie sinulta mahdollisuutta korkeakouluhaun ensikertalaiskiintiöön.
Ravintola-alan välivuosiopinnot 2025-2026
Syksy 2025
Opintojen sisällöt
• Ruuanvalmistuksen perusteet
• Käytännön harjoittelut opetusravintolassa tai kahvilassa
• Ruoka- ja tapakulttuuri
Tarjolla AMK-väyläopintoja
• Ammattikorkeakoulun englanti tutuksi
Lupakortit
• Hygieniapassi
• Ensiapu 1
• Työturvallisuuskortti
• Hätäensiapukoulutus
Kevät 2026
Opintojen sisällöt
• Ravintolan asiakaspalvelu ja salityöskentely
• Kahvilapalvelut
• Juhla- ja tilaustarjoilu
Tarjolla AMK-väyläopintoja
• Ammattikorkeakoulun englanti tutuksi
• Ammattikorkeakoulun matematiikka tutuksi
Lupakortit
• Anniskelupassi
Koulutuskohtaiset edellytykset
Koulutuskohtaiset edellytykset vaikuttavat siihen, voidaanko sinua valita koulutukseen. Mikäli ne eivät täyty, et voi tulla valituksi koulutukseen.
Tämän koulutuksen koulutuskohtaiset edellytykset ovat:
- Suomen kansalaisuus tai osoite Suomessa.
- Koulutuksen opetuskieli on suomi. Tämän koulutuksen suorittaminen edellyttää suomen kielen taitotasoa A2.2
- Hyvä fyysinen kunto.
- Koulutus on suunnattu lukion oppimäärän suorittaneille, alle 25-vuotiaille, joilla ei ole ammatillista tutkintoa suoritettuna.
Jätä hakemus ravintola-alan välivuosiopintoihin
Täytä hakemus alla olevan linkin kautta. Saat hakulomakkeen täyttämisen jälkeen sähköpostiisi viestin, josta pääset varaamaan haastatteluajan opinto-ohjaajalle.
Mikäli sinulla on mahdollisuus oppisopimukseen nykyisessä tai muussa työpaikassa, laita hakemuksen täyttämisen yhteydessä rasti ”olen kiinnostunut oppisopimuksesta” -kohtaan. Saat hakemuksen täyttämisen jälkeen sähköpostiisi esitietolomakkeen, jonka tiedot voit täyttää ennen haastattelua
Huomaathan, että ammatillisten perusopintojen opiskelu ei vie sinulta mahdollisuutta korkeakouluhaun ensikertalaiskiintiöön.
Hakuajat ja aloituspäivät
- Hakuaika: 12.5. – 20.7.2025
- Aloituspäivä: 4.8.2025
Kysy lisää ravintola-alan välivuosiopinnoista

Opiskelijatarinat
Ravintola-alan opinnoista kohti unelmien ammattia
Victoria Krukhmaleva opiskeli itselleen ravintola- ja catering alan tutkinnon ja nyt hän opiskelee ammattikorkeakoulussa restonomin tutkintoa. Lue Victorian opinnoista ja urahaaveista!