Siirry sisältöön
Opiskeluopas Yhteystiedot Hae sivustolta

Opiskelijatarinat

Ravintola-alan opinnoista kohti unelmien ammattia

16.5.2022

Ravintola- ja cateringalan opiskelijan valmistama leipäkattaus.

Victoria Krukhmaleva opiskeli Salon seudun ammattiopistossa ravintola- ja catering alalla. Krukhmaleva aloitti opinnot syksyllä 2018 ja valmistui kokiksi tammikuussa vuonna 2021. Tutkinto oli Kruhkmalevalle ensimmäinen, sillä hän haki opiskelemaan suoraan peruskoulusta Salon seudun ammattiopistoon. Tällä hetkellä Victoria suorittaa restonomin opintoja ammattikorkeakoulussa.

Kohti ravintola-alan unelmia

Krukhmaleva päätti hakea opiskelemaan ravintola- ja catering alalle, sillä hän halusi edetä kohti unelma ammattia sekä hankkia ammatillista osaamista. “Minua kiinnosti uusien makuelämysten luominen, asiakaspalvelu sekä se, että saa tehdä työtä käsin”, kertoo Krukhmaleva. Kiinnostusta ravintola-alaa kohtaan lisää sen työllistysmahdollisuudet erilaisiin ja vaihteliin työtehtäviin. Kruhkmaleva toteaa, että ala on hyvin monipuolinen. Alan opinnot luovat mahdollisuuksia sekä avaa ovia tulevaisuuden työtehtäviin.

“Ravintola- ja catering alan koulutus antaa mahdollisuuksia, joissa opit haastamaan itseäsi, luomaan ainutlaatuisia makuelämyksiä sekä hallitsemaan tarvittavia osa-alueita”, aloittaa Krukhmaleva. Opintojen aikana kehitystä on tapahtunut paljon. Krukhmaleva kertoo, että on oppinut suunnitelmallisuutta, luovuutta, paineen- ja stressisietokykyä, joustavuutta, järjestelmällisyyttä, kädentaitoja sekä viestintätaitoja. Kaikki tiedot ja taidot ovat olleet eduksi myös nyt käynnissä olevissa Restonomin opinnoissa. 

Opintojen aikana Krukhmalevalla oli selkeä tavoite tulevaisuutta kohtaan. Toisella opintovuodella Kruhkmaleva lähti suunnittelemaan omaa urapolkua sekä etsimään jatko-opinto mahdollisuuksia. “Opettajat olivat aina aktiivisesti mukana neuvomassa, tukemassa ja kannustamassa”, kertoo Krukhmaleva.  

Opintojen aikana myös omat haaveet teemaravintolan perustamisesta vahvistuivat. “Haluan perustaa oma teemaravintola, jossa pyritään ylittämään asiakkaan odotuksia sekä luomaan unohtumattomia elämyksiä ja ainutlaatuisia kokemuksia. Minulla on myös ajatus lähteä ruokamatkaan, jonka aikana tutustun eri maiden ruokakulttuureihin ja löytää itseäni kiinnostavia ja mieluisia makuja maailmalta”, kertoo Krukhmaleva.

Harjoittelut ovat opettaneet työelämäntaitoja

Ravintola- ja catering alan opinnot sisältävät myös paljon työharjoitteluita. Krumalevan työharjoittelupaikkoina toimivat mm. Salon sairaalan ravintokeskus Kaarea Oy, ravintola Kastu ja Rikala Bar & Grill -ravintola. Pandemian aikana harjoittelupaikkojen tilanne oli haastava ja sen vuoksi hän suoritti osan harjoitteluista ammattiopiston omassa opetusravintolassa, Poukamassa. “Tämä hieman erosi tavallisesta harjoittelujaksosta, mutta se oli silti mielenkiintoinen kokemus minulle”, toteaa Krukhmaleva.

Harjoittelut tarjoavat taitoja, joita voi oppia vain työelämässä. Krukhmaleva kertoo, että harjoittelut antoivat tilaisuuden hyödyntää ja vahvistaa ammatillista kehittymistä. Lisäksi niiden aikana pääsi käyttämään omia tietoja ja taitoja eri työtehtävien vaiheissa, sekä oppimaan asioita uudesta näkökulmasta. 

Työharjoittelussa pääset kehittämään taitoja, joita koulussa olisi vaikeaa opetella. Erityisesti verkostoitumis- ja viestintätaidot kehittyvät aidoissa työelämän tilanteissa

Victoria Krukhmaleva
Ravintola- ja catering alan opiskelijan tekemä ruoka-annos.
Raikas juustokakku, jonka päällä tuoreita marjoja.

Krukhmaleva kertoo, että harjoittelut antoivat mahdollisuuden vahvistaa ammattillista osaamista ja kehittää myös niitä taitoja, mitä työelämässä vaaditaan. Lisäksi niiden aikana oppi katsomaan asioita uudesta näkökulmasta. Opinnot antavat hyvän pohjan työelämään, mutta stressitilanteiden hallinta, nopeiden päätösten tekeminen, järjestely-, suunnittelu -ja ajankäytön taidot sekä hyvät vuorovaikutustaidot kehittyvät erityisesti harjoitteluiden aikana.   

Opiskelussa minua motivoi aina oma oppimis- ja kehittymistarpeet sekä opettajat

Victoria Krukhmaleva

Krukhmaleva kertoo, että hänellä on halu oppia jatkuvasti. Tärkeä piirre itsensä kehittämiselle on Krukhmalevan mielestä se, että uskaltaa tuoda ideoitaan ja ajatuksia esille ja kokeilla uusia työtapoja. Nämä piirteet tulevat esille esimerkiksi kun yhdistää työstä saatavan kokemuksen teoriatietoon tai kouluttautuu lisää. “Kun uusia taitoja ja tietoja pääsee käyttämään, huomaa että niistä on hyötyä koko uran kannalta”, toteaa Krukhmaleva.

Krukhmaleva kehottaa ottamaan opiskelusta kaiken mahdollisen irti. ”Mieti, mikä olisi sinulle se mieluisin työ. Tutustu huolellisesti työllistymis- sekä jatko-opintomahdollisuuksiin. Kaikesta tärkeintä opiskeluaikana on oman polun löytäminen ja sitä kohti rohkeasti meneminen”. 

Restonomi opinnot tukemaan urahaaveita

Krukhmaleva kertoo, että ammattikoulun aikana syttyi myös kiinnostus restonomin opintoihin. Parhaillaan hän suorittaa hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutusta. Syksyllä käynnistyy toinen opintovuosi ammattikorkeakoulussa. 

“Hain kouluun suoraan ammattiopiston jälkeen yhteishaussa, ja pääsinkin ensimmäisellä hakukerralla sisälle ammattiopiston todistuksen perusteella” 

Restonomi opinnot ovat todella monipuolisia. Koulutukseen sisältyy paljon projekteja sekä ryhmätöitä. “Ensimmäinen vuosi menee pitkälti tunnusteltaessa sitä, millaista on työskennellä tällä alalla, jonka jälkeen lähdetään syventymään opinnoissa”, kertoo Krukhmaleva.

Tulevaisuudessa uuden oppiminen ja kehittyminen kiinnostaa edelleen. “Suunnitelmissa olisi vielä suorittaa YAMK-tutkinto sekä opiskella molekyyligastronomiaa”, kertoo Krukhmaleva.

sininen viiva

Innostuitko monipuolisista uramahdollisuuksista ravintola-alalla? Hae opiskelemaan ravintola- ja catering alalle!