Siirry sisältöön
Opiskeluopas Yhteystiedot Hae sivustolta

Opiskelijatarinat

Vispilä vaihtui pensseliin pintakäsittelyalan opinnoissa

30.4.2024

Iloinen pintakäsittelyalan opiskelija istuu harjoitusseinän edessä maalisissa vaatteissa.

Karoliina Niemelä opiskelee pintakäsittelyalaa Salon seudun ammattiopistolla ja on onnellinen alan vaihtaja. Pitkä tie ravintola-alan hektisissä työtehtävissä ajoi hänet etsimään paremmin omaan elämänrytmiin sopivaa työtä. Käsillä tekeminen ja oman työn jäljen näkeminen ovat seuranneet kokin työstä myös pintakäsittelyalalle. Käden töitä Karoliina on päässyt opinnoissaan hyödyntämään työelämäjaksoilla, joiden myötä Karoliina on edennyt opinnoissa joutuisasti kohti uutta ammattia.

Pintakäsittelyalan opinnoista uusi suunta uralle

Karoliina ei suorita opintoja Salon seudun ammattiopistossa ensimmäistä kertaa. Ravintola- ja cateringalan opinnot tulivat päätökseen vuonna 2010, kun hän valmistui kokiksi. Valmistumisen jälkeen Karoliina teki suurella sydämellä ja intohimolla töitä alan hektisissä työtehtävissä. Reilun 10 vuoden jälkeen heräsi vahva halu siirtyä päivätyöhön, jossa on myös aikaa ystäville ja viikonlopuille. 

Karoliina halusi hyödyntää uutta uran suuntaa valitessaan toisen kiinnostuksen kohteensa. Remontointi, maalaus ja oman kodin kunnostus olivat aina tuntuneet mukavilta ja hommat olivat tulleet tutuksi itseoppineen isän kanssa touhutessa. Käsissä pysyivät luontevasti maalitela, ruuvinväännin ja moni muukin työkalu.

Kiinnostus heräsikin sekä talonrakennukseen ja pintakäsittelyalan opintoihin. Etsinnässä oli joka tapauksessa ammatti, jossa ravintola-alan tapaan pääsee tekemään töitä käsillä ja työn jäljen näkee heti.  ”Aluksi olin kahden vaiheilla rakennuspuolen ja pintakäsittelyalan välillä, sillä halusin erityisesti oppia laatoittamaan”, Karoliina muistelee. ”Kuulin kuitenkin opinto-ohjaajalta, että pintakäsittelyalan opinnoista pystyy suorittamaan laatoittamiseen liittyvän tutkinnon osan rakennusalan opinnoista”, Karoliina iloitsee.

Nyt Karoliinalla on lähes 1,5 vuotta pintakäsittelyalan opintoja takana ja suoritettuna on myös valinnan ratkaissut laatoittamiseen ja vesieristykseen perehdyttänyt tutkinnon osa rakennusalan koulutuksesta. Opinnot Karoliina suorittaa opintovapaan turvin ravintola-alan työpaikastaan.

Pintakäsittelyalan opiskelija viimeistelee kunnostamaansa puulipastoa Salon seudunammattiopiston työsalissa.
Pintakäsittelyalan opiskelija on selin kameraan ja tapetoi harjoitusseinää Salon seudun ammattiopistolla.

Yksilölliset opintopolut ja opintojen sujuvuus yllättivät

Salon seudun ammattiopisto valikoitui sopivaksi oppilaitokseksi paitsi sijaintinsa, mutta myös myönteisten aiempien kokemusten perusteella. Ihan samanlaista opiskelu ei enää vuosien jälkeen kuitenkaan ole, kun Karoliina muistelee aiempia ravintola-alan opintojaan, joissa koko ryhmä kulki hyvin samankaltaista opintopolkua yhtäaikaisesti.  ”Nykyisissä opinnoissa aikuiset ja nuoret opiskelijat ovat samassa ryhmässä ja etenevät hyvin yksilölliseen tahtiin opinnoissa”, Karoliina toteaa. Karoliina on suorittanut lähes puolet opinnoistaan työelämäjaksoilla ja tehnyt näyttöjä siellä työskennellessään. ”Olen toiminut alan yrittäjän, Sari Pohjolan, opissa”, kertoo Karoliina. Työelämäjaksojen lisäksi opintoihin on toki kuulunut teoriaopintojakin.

On ollut tosi yllättävää miten yksilöllisesti oman opintopolun voi järjestää.

Yksilölliset opintopolut mahdollistavat jo toisen asteen tutkinnon suorittaneelle sen, että opinnot voi suorittaa hyvin pitkälti työelämässä ja tekemällä oppien. Koko tutkinnon opiskelun sijaan, uuden alan työtehtäviin voi siirtyä oppimaan lisää myös tutkinnon osien turvin. Työelämässä tapahtuva oppiminen on edistänyt Karoliinan opintoja merkittävästi. ”En tiedä millä mallilla opintoni olisivat ilman mahdollisuutta oppia asiat tekemällä, työelämässä. Myös valmistuminen on mahdollista nopeutetussa aikataulussa, kun vain saa näytöt kasaan”, toteaa Karoliina.

Ensimmäinen ajatus yrittäjyyteen heräsi vasta pintakäsittelyalan opinnoissa

Valmistumisen jälkeen Karoliinan tulevaisuuden haaveina siintävät pintakäsittelyalan työt. Kokopäiväiset ravintola-alan työt eivät enää ole suunnitelmissa, vaikka kiireapuna ja keikkoja alan työtehtävissä välillä tekisikin. Karoliina ajatteli ravintola-alalla työskennellessään, että hänestä ei ole alan yrittäjäksi. Pintakäsittelyalalla ajatus ei tunnukaan enää niin mahdottomalta. ”Etsin ensin mielelläni palkkatöitä, mutta myöhemmin yrittäjyys yksin tai toisen alan toimijan kanssa kuulostaa mielenkiintoiselta vaihtoehdolta”, paljastaa Karoliina.

Kannustaisin lähtemään alanvaihtoon motivoituneella asenteella ja sisulla, sillä niillä pääsee tosi pitkälle.

Vielä ei ehkä nälkä uuden oppimiseenkaan ole taltutettu. ”Välillä mietin, että pitäisikö osaamista vielä täydentää rakennusalan opinnoissa. Niitä taitoja lisäämällä olisikin jo melko kattava alan osaaminen”, täsmentää Karoliina. Korkeakouluopinnot eivät tunnu oikealta suunnalta. ”Olen enemmän tekevä ihminen. Käytännön taitojen syventäminen ja esimerkiksi halu kehittyä laatoittamisessa ovat seuraavaksi työn alla”, toteaa Karoliina. Karoliina korostaakin motivaation merkitystä uudelle alalle suuntaavalle. Mielenkiinto alaan ja uuden oppimisen halu vie pientä naista fyysisiinkin hommiin. Tai korkeisiin paikkoihin. ”Itse pelkäsin korkeita paikkoja ja nyt odotan innolla ulkomaalauskautta ja nosturissa keikkumista”, naurahtaa Karoliina.

Seuraa Karoliinan pintakäsittelyalan projekteja ja ota yhteyttä

Kiinnostuitko pintakäsittelyalan opinnoista? Tutustu alan opintoihin ja valitse itsellesi sopiva koulutus!