Siirry sisältöön
Opiskeluopas Yhteystiedot Hae sivustolta

Opiskelijatarinat

Välivuosiopinnoista sujuva tie korkeakouluopintoihin

21.3.2024

Matkailualan välivuosiopiskelija opiskelija istuu Ravintola Rikalan pöydässä haastateltavana opiskelijatarinaa varten ja katsoo ulos ikkunasta.

Sara Breilin on opiskellut 2023 syksystä alkaen matkailualaa Salon seudun ammattiopistossa. Saralla on takana lukio ja muutama vuosi työkokemusta palvelualan työpaikoissa. Tulevaisuudessa siintää korkeakouluopinnot, mutta sitä ennen Sara päätti käyttää välivuoden matkailualan opintoihin ja saada valmiuksia opintojen ohella tehtäviin töihin.

Matkailualan välivuosiopinnot – Täydellinen valinta ennen korkeakouluopintoja

Sara tiesi, että jatkaisi opiskelua lukion jälkeen vielä korkeakoulussa tai yliopistossa, mutta ei vielä tiennyt tarkalleen mitä lähtisin opiskelemaan. Välivuosi matkailualalla osoittautui erinomaiseksi valinnaksi. Sara kokee, että matkailualan opinnoista on hyötyä tulevaisuudessa, vaikka ei kyseiselle alalle loppuelämäksi työllistyisikään.

Tein lukion jälkeen jonkin aikaa töitä kaupan alalla ja sitten tuli mieleen, että mitähän ammattiopistossa voisi opiskella

”Positiivinen yllätys oli myös se, että pystyn näillä näkymin suorittamaan koko matkailualan perustutkinnon reilussa vuodessa”, Sara iloitsee. Matkailuala ja kondiittorin työt ovat kiinnostaneet Saraa jo peruskoulussa, ja hän mietti myös lukion ja ammatillisten opintojen yhdistämistä. ”Jos nyt menisin lukioon, niin haluaisin ehdottomasti suorittaa kaksoistutkinnon”, Sara sanoo.

Matkailualan opiskelija pyyhkii pöytää tunnelmallisessa Ravintola Rikalan salissa.
Matkailualan opiskelija kuljettaa vesikannuja Ravintola Rikalan konferenssitiloihin.

Matkailualan välivuosiopinnoissa tapahtumat ja messut mielenkiintoisia oppimiskokemuksia

Saran välivuosiopinnot ovat sujuneet todella hyvin. Syksy kului pääosin teoriaopinnoissa ja nyt keväällä oppiminen on tapahtunut enemmän työpaikoilla. Asiakaspalvelu on Saralle tuttua lukion jälkeisistä työpaikoista. Parhaillaan Sara on työssäoppimassa Sokos Hotel Rikalassa. ”Suoritan kokouspalvelujen tutkinnon osaa ja kevään aikana harjoittelen ehkä vielä myös hotellin vastaanotossa”, Sara kertoo. Saran mielestä mielenkiintoisinta on ollut erilaisilla messuilla ja tapahtumissa työskentely, sekä palvelumuotoilun ja tuotteistamisen opiskelu.

Opintojen jälkeen haaveissa kesätyöt ja kansainvälinen jakso

Saran välivuosiopinnot saattavat saada jatkoa vielä syksyllä, mutta seuraavaksi toiveissa on kesätyöt. ”Kesällä olisi kiinnostavaa työskennellä esimerkiksi hotellissa”, Sara kertoo. ”Mahdollisesti lähden vielä kesän jälkeen matkailualan kansainväliselle jaksolle”, hän jatkaa. Syksyllä tulevaisuuden suunnitelmiin vaikuttavat myös korkeakoulujen yhteishaun tulokset. ”Olen hakemassa liikuntabiologian opintoihin Jyväskylän yliopistoon”, Sara toteaa. Matkailualan välivuosiopinnoista on hyötyä myös korkeakouluopintojen aikana. ”Uskon, että matkailualan opintojen ansiosta voin löytää mieluisan kesätyön tai työskennellä alalla opintojen ohessa”, Sara iloitsee.

Matkailualan välivuosiopiskelija istuu Hotelli Rikalan ravintolassa haastateltavana opiskelijatarinaa varten.

Matkailualan välivuosiopinnoista varmuutta asiakaspalvelutilanteisiin

”Matkailualan opinnot ovat hyvä vaihtoehto, jos ei vielä tiedä varmasti mitä haluaa opiskella. Ala sopii henkilöille, joiden mielestä on mukava olla tekemisissä ihmisten kanssa.”, Sara muistuttaa. Matkailualan välivuosiopinnot pitävät sisällään monipuolisesti alan perustehtäviin valmistavia opintoja. Opintojen aikana voi kasvattaa varmuutta ja valmentautua jatko-opintoihin hakeutumiseen esimerkiksi suorittamalla AMK-väyläopintoja. Matkailualan osaamisen avulla voit työllistyä hotelleihin tai ravintoloihin ja rahoittaa jatko-opintojasi opiskelun ohella. ”Opettajat täällä ammattiopistossa on tosi kivoja. He ovat auttaneet opiskelun suunnittelussa ja räätälöivät opintoja just mulle sopivaksi”, Sara toteaa.

Innostuitko matkailualan välivuosiopinnoista? Lue lisää ja jätä hakemuksesi