Siirry sisältöön
Opiskeluopas Yhteystiedot Hae sivustolta

Opiskelijatarinat

Puhtausalan erikoisammattitutkinto vie uralla eteenpäin

8.6.2023

Salon seudun ammattiopistossa puhtausalan erikoisammattitutkinnon suorittanut puhtausalan osaaja, Minna Heinonen, seisoo palvelukeskus Ilolansalon  käytävällä työvaatteet päällä.

Minna Heinosen opiskelupolku ja kouluaika ei aina ole ollut ruusuilla tanssimista. Erilaiset oppimisvaikeudet haittasivat lapsena ja nuorena koulunkäyntiä merkittävästi, ja sen takia uusien opintojen aloittamiseen on aina ollut vähän kynnystä. Opinnot puhtausalan erikoisammattitutkinnon parissa ovat kuitenkin muuttaneet Minnan käsitystä opiskelusta ja vieneet häntä myös uralla eteenpäin.

Opiskelu vie uralla eteenpäin – vaikka opiskelupolulla voi olla mutkiakin matkassa

Minna on valmistunut laitoshuoltajaksi ja työskennellyt jo vuosia Palvelukeskus Ilolansalossa(siirryt toiseen palveluun). Mahdollisuus oman esihenkilön sijaistamiseen käynnisti kiinnostuksen uuden oppimiseen. Minna päätti lähteä opiskelemaan puhtaus- ja kiinteistöpalvelujen erikoisammattitutkintoa, joka antaa valmiuksia alan esihenkilötyöhön.

Ensin mietin, että onko minusta tähän. Opiskelun myötä minulle avautui aivan uusi maailma ja huomasin, että pärjään.

Vaikka opintojen alku mietitytti, Minna päätti tarttua haasteeseen. Hän oli seurannut työkaverin opiskelua ja ohjannut Salon seudun ammattiopiston puhtausalan opiskelijoita, joten myös opettajat olivat tuttuja. ”Salon seudun ammattiopiston puhtausalan opettajia on kehuttu täällä meillä maasta taivaaseen, joten ajattelin tarttua haasteeseen.” Myös oppilaitoksen sijainti työpaikan ja kodin lähellä vahvisti päätöstä.

Verkostoituminen muiden osaajien kanssa on ollut suuri ilo

Minnan mukaan opiskeluporukka on ollut mahtava tuki ja porukan yhteinen sävel löytyi heti alussa. Eri työpaikoista tulevat opiskelijat oppivat myös toinen toisiltaan ja ratkovat opiskelussa ja työpaikoilla eteen tulevia haasteita välillä myös yhdessä. ”Opiskelupäivät ovat olleet todella antoisia ja opiskeluporukkaa tulee valmistumisen jälkeen ikävä”, Minna sanoo. Minnan työpaikalla arvostetaan koulutusta ja kannustetaan opiskelemaan.

Onnistumisen kokemukset kannustavat opiskelemaan, eivätkä oppimisvaikeudet estä menestymistä elämässä.

Oppilaitoksen ja työpaikan pitkäjänteinen yhteistyö luo luottamusta. ”Moni meidän opiskelija työllistyy harjoittelupaikkaan heti valmistumisen jälkeen. Joku taas suorittaa tutkinnon loppuun oppisopimuksella, joka on loistava tapa yhdistää työ ja opiskelu”, vahvistaa Salon seudun ammattiopiston puhtausalan opettaja Merja Alaluusua. Monien työpaikkojen kanssa tehdään yhteistyötä myös olemassa olevan henkilöstön kouluttamisen kanssa.

Puhtauspalvelualan opiskelija ohjaa lattianpesukonetta kädet ohjaimessa.

Koulutus on ollut tukena oman organisaation kehittämisessä

Opintojen aikana ei ole tullut eteen mitään suuria yllätyksiä, Minna sanoo. ”Ihan alussa oli haasteita yhdistää työ, opiskelu ja vapaa-aika. Pikkuhiljaa löytyi kuitenkin balanssi ja opin organisoimaan ajankäyttöäni.”, Minna jatkaa. Opiskelu on Minnan mukaan antanut valmiuksia tehdä aivan uudenlaisia huomioita omalla työpaikalla. Esihenkilön toimenkuvan laajuus on yllättänyt ja koulutuksen myötä oman organisaation kehittäminen on ollut mahdollista. ”Olen saanut paljon aikaan työyhteisössä. Olen kehittänyt toimintaa, johon koulutus on auttanut kiinnittämään huomiota, esimerkiksi työturvallisuuteen ja hygienia-asioihin liittyen.”

Koulutus ei Minnan mukaan ole vain vastannut odotuksia, vaan ylittänyt ne kirkkaasti. ”Olen saanut niin paljon hyötyä ja koulutus on ollut todella kattava ja sisältänyt kaiken, mitä olen tarvinnut.” Minna on myös miettinyt jatko-opintoja ja kertoo, että puhtausalan erikoisammattitutkinnon suorittamisesta hän on saanut todella hyvän pohjan jatkoa ajatellen. ”Myös yrittäjyyteen ja johtamiseen liittyvät teemat ovat olleet hyödyllisiä, varsinkin kun ne on liitetty oman alani erityispiirteisiin.” Minna arvostaa erityisesti työhyvinvoinnista huolehtimista ja kertoo, että omassa työpaikassa ilmapiiri on todella hyvä. Minna kertoo, että koulutus on lisännyt osaamista myös työhyvinvoinnin kehittämisessä.

Sain Ilolansalossa Innovaatiopalkinnon. Se tuntui todella hyvältä. Olen osannut tehdä hyvää myös omille työkavereille ja organisaatiolleni.

Vapaa-ajallaan Minna huolehtii kunnostaan ja hyvinvoinnistaan mm. liikkumalla luonnossa, joogaamalla ja uutena koko perheen harrastuksena on geokätköily. Uuden opiskelua Minna suosittelee kaikille: ”Olen hyvä esimerkki siitä, että ensin pohdin ja pähkäilen, mutta sitten ajattelen, että kyllä tämä menee hyvin. Ja niin se yleensä meneekin.” Minnan opiskeluinto ei näytä laantumisen merkkejä. ”Olen jo katsellut jatko-opintomahdollisuuksia Salon seudun ammattiopistosta.” Minna jatkaa. Minna suosittelee kaikkia rohkeasti tarttumaan mahdollisuuksiin uuden osaamisen hankkimiseen.

Tutustu puhtausalan opintoihin ja hae koulutukseen

Kysy lisää Puhtausalan koulutuksista