Siirry sisältöön
Opiskeluopas Yhteystiedot Hae sivustolta

Opiskelijatarinat

LVI-alan tulevaisuus tarjoaa uudenlaisia talotekniikan työpaikkoja

27.3.2023

Talotekniikan opiskelija vastaa haastattelukysymyksiin Salon seudun ammattiopiston aulassa.

Tomi Heimo opiskelee talotekniikan insinööriksi Tampereen ammattikorkeakoulussa. Palo oman osaamisen kehittämiseen ja insinööriopintoihin syttyi jo alan perusopintoja suorittaessa Salon seudun ammattiopistossa. LVI-alan tulevaisuus ja talotekniikan työpaikat näyttäytyvät nuorelle miehelle valoisana, vaikka alan suhdanneherkkyys välillä epävarmuutta aiheuttaisikin.  

Talotekniikan perusopinnot Salossa osoittivat uran suunnan

Tomi Heimon kiinnostus talotekniikan perusopintoihin heräsi rakennusalan kesätöiden yhteydessä. Rakennustyömaa tuntui sopivalta työympäristöltä, vaikka itse rakennusalan ura ei tuntunutkaan omalta jutulta. Talotekniikan opinnot sen sijaan kiinnostivat, ja nyt jo alan korkeakouluopintoja suorittava Heimo kokee alan monipuoliset työmahdollisuudet edelleen alan parhaana vetovoimatekijänä.

Tomi aloitti opinnot Salon seudun ammattiopistossa, ja jo muutaman viikon perusopintojen jälkeen olisi selvä, että hän suuntaa perustutkinnon jälkeen aina insinööriopintoihin asti. Ammattiopistossa työvaltaisuus ja alan ammattitaidon hankkiminen olivat opintojen keskiössä.

Kiinnostuitko talotekniikan perusopinnoista?

Ammattikorkeakouluopinnoissa puolestaan teoreettinen ja syvempi ymmärrys eri järjestelmien toiminnoista sekä projektijohtamisen taidot ovat syventäneet perustutkinnossa kerrytettyä osaamista. ”Parasta alan korkeakouluopinnoissa on LVI-tekniikan tietoisuuden laajeneminen ja syvempi ymmärrys laitteiden ja järjestelmien toimimisesta”, Tomi kertaa.

Ajatukset tulevaisuuden talotekniikan työpaikasta tai urasta ovatkin matkan varrella muuttuneet. Aiemmin LVI-alan suunnittelijaksi tähdännyt Heimo löysi uuden suunnan urahaaveilleen työharjoittelusta, jossa toimi projektijohtajana. ”Projektijohtajan työ on erittäin mielenkiintoista ja tehtävät suunnittelijan tehtäviä laajempia”, Heimo perustelee. Unelmien työpaikassa Heimo toivoo voivansa työskennellä itsenäisesti, vailla turhaa vahtimista.

Talotekniikka-alan seinä, jossa on luettelo varaosia.
Kaksi nuorta opiskelijaa kokoavat yhdessä vesiputkia turvavarusteet päällä.

Talotekniikan työpaikat tarjoavat monipuolisia uramahdollisuuksia

Talotekniikan työtehtävissä voi suunnata erikoisputkistojen tai paineilmaputkistojen asennuksiin tai hankkia erikoisosaamista esimerkiksi teollisuusjärjestelmistä. Toisaalta putkiasentajana voi toimia myös käyttövesi- tai viemäriputkien asentajana tai ilmanvaihtoasentajana. Joissakin yrityksissä tehtävät voivat sisältää sekä putki- että ilmanvaihtoasentajan tehtäviä.

Talotekniikan työpaikat tarjoavat useita eri urapolkuja putkimiehille

Talotekniikan työtehtävissä on myös loistavat etenemismahdollisuudet. Työnjohdolliset tehtävät tai suunnittelupuoli vaativat korkeakoulututkinnon ja siksi niihin haluavan on oltava valmis tekemään töitä opintojen parissa. Eteneminen vaatiikin Tomin mukaan sitoutumista oman osaamisen kehittämiseen.

Alan perusosaamista putkiasennusten osalta voi syventää myös esimerkiksi ammattitutkinnon opinnoissa. ”Salon seudun ammattiopistossa on perustutkinnon lisäksi tarjolla myös talotekniikan ammattitutkinto eli LVI-asentajan koulutus”, talotekniikan opettaja Sami Vienonen kertoo. Talotekniikan ammattitutkinnon aikana opiskelija oppii vastaamaan itsenäisesti asennustöistä ja ottamaan kokonaisvastuun mahdollisissa vianetsintä-, huolto- ja korjaustöissä.

Talotekniikka-alan harjoitustyö.
Nuori opiskelija keskittyneesti seuraa laitteen antamia tietoja kellaritilassa.

LVI-alan tulevaisuus tuo esiin tarpeita uudenlaisille koulutuksille

LVI-alan tulevaisuuteen ja talotekniikan työpaikkoihin vaikuttaa rakennusalan suhdanneherkkyys. ”Aina ei rakenneta uutta, jolloin työpaikat voi löytyä uudiskohteiden sijaan saneerauskohteista”, Tomi muistuttaa. Lähivuosien aikana rakennusalan taantuma voi vaikuttaa myös LVI-alan työmahdollisuuksiin. Uudisrakentamisen kohteita voikin olla aiempaa vähemmän tarjolla. Toisaalta samalla huolto ja saneeraustyöt lisääntyvät, joten tekevä ihminen löytää töitä varmasti.

Uudet energiaratkaisut ovat olleet viimeisen vuoden aikana voimakkaasti esillä. LVI-ala on siksi myös monella tapaa muutoksessa. Myös sähkön hinnan nousu on lisännyt erilaisten lämmitysratkaisujen kysyntää. Tällä hetkellä alalla on kysyntää erityisesti kylmäasennuksen osaajista. ”Kylmäasennukseen liittyvä lyhytkestoinen koulutus on alkamassa syksyllä Salon seudun ammattiopistossa. Saamme tiedusteluja koulutukseen liittyen lähes päivittäin”, kertoo Sami Vienonen. Vaikka LVI-alan tulevaisuus näyttääkin olevan muutoksessa, on myös alan koulutuksia mahdollisuus ketterästi muokata vastaamaan työelämän tarpeita.

sininen viiva

Tutustu talotekniikan opintoihin Salon seudun ammattiopistossa

Kysy lisää talotekniikan koulutuksista