Siirry sisältöön
Opiskeluopas Yhteystiedot Hae sivustolta

Opiskelijatarinat

Uudelle alalle sydämen ääntä kuunnellen

21.9.2022

Hiusalan alanvaihtaja istuu kodikkaan parturi-kampaamon odotustilan nojatuolissa.

Päätös alanvaihdosta ei aina synny pelkistä järkisyistä. Tämän tietää hyvin salolainen Satu Arve, joka teki rohkean päätöksen unelmien uralle siirtymisestä juuri sydämen ääntä kuunnellen. Hän siirtyi finanssialan työtehtävistä hiusalan onnelliseksi ammattilaiseksi ja unelmoi jo kovasti oman kampaamon perustamisesta.

Projektijohtamisen taidoilla järjestelmällisyyttä ja ajanhallintaa parturi-kampaajan työhön

Ennen alanvaihtoa ja uusia ammatillisia opintoja, Satu työskenteli 15 vuotta finanssialalla, kunnes huomasi kaipaavansa kovan liike-elämän vastapainoksi jotain luovempaa ja käytännönläheisempää työtä. Työssä finanssialalla hän oli tottunut projektihallinnan taituri, ja narut pysyivät tiukasti käsissä pitkissä projekteissa, esimies- ja asiantuntijatyössä sekä asiakaspalvelutilanteissa.

Kaipasin kovan liike-elämän vastapainoksi jotain luovempaa ja käytännönläheistä tekemistä

Hiusalalle hakeutumisen syyt juontavat juurensa Sadun lapsuuteen ja haave kampaajan ammatista oli kirkkaana mielessä vielä ala-asteella. Haave jäi useiksi vuosiksi taka-alalle, mutta alanvaihdon tullessa ajankohtaiseksi, oli suunta heti selvä. Ajatus hiusalalle siirtymisestä iski kuin salama, kun Satu kesken lentomatkan keskittyi kuuntelemaan sydäntään. Hän mietti, mitä tekisi työkseen, jos ei antaisi kenenkään mielipiteen tai aiemman työkokemuksen vaikuttaa uransa suuntaan.

Aikaisempaa osaamista ei ole uudessa ammatissa tarvinnut sivuuttaa. Satu löysi jo opintojen aikana useita tapoja yhdistellä osaamistaan myös hiusalan työtehtäviin. Ajanhallinta, oman työn organisointitaidot, järjestelmällisyys ja asioiden suunnittelu ovat olleet erityisen hyödyllisiä myös parturi-kampaajan ammatissa. Lisäksi pitkä tausta asiakaspalvelutyössä on antanut varmuutta ja luontevuutta asiakkaiden kohtaamiseen myös hiusten parissa.

Hiusalan kädentaidot haltuun tekemällä ja harjoittelemalla

Satu aloitti hius- ja kauneudenhoitoalan opinnot Salon seudun ammattiopistossa syksyllä 2020. Oppilaitoksen valinta oli selkeä päätös. Viimeiset viisi vuotta kestäneet päivittäiset työmatkat pääkaupunkiseudulle väsyttivät. Kotipaikkakunnalla järjestetty koulutus toi toivottua vaihtelua myös jatkuvaan matkusteluun. Opinnot Satu suoritti työpaikastaan anotun opintovapaan turvin.

Koulutus järjestettiin lähiopetuksena koululla ja opintoihin kuului teoriaopetuksen lisäksi oppilastöiden tekemistä parturi-kampaamo AmiStylessä sekä useita työssäoppimisjaksoja. Kaikkiaan opinnot kestivät vähän alle 2 vuotta ja Satu valmistui hieman oletettua nopeammin alkukeväällä 2022. Aikaisemmat opinnot vaikuttivat opintojen kestoon ja lukion sekä ammattikorkeakoulun todistusten myötä hän sai keskittyä opinnoissani pelkkään ammatillisen osaamisen lisäämiseen.

Hiusalan opiskelija pesee asiakkaan juuri värjättyjä tummia hiuksia luokan pesupisteellä.

Satu muistelee lämmöllä kokemustaan hiusalan opinnoissa ja osaavien opettajien oppeja, vaikka opiskelu peruskoulun juuri päättäneiden kanssa samassa ryhmässä toikin esiin eroavaisuuksia eri sukupolvien välillä. Rento ja ymmärtäväinen suhtautuminen helpotti sopeutumista porukkaan. Onneksi ryhmässä oli myös muita aikuisopiskelijoita, joiden kanssa hän ystävystyi nopeasti.

Motivaation määrä oli suurin muutos, jolla Satu huomasi nyt suoritetun tutkinnon erovan nuorempana suoritetuista opinnoista. Hän janosi lisää osaamista ja opiskelua niin paljon, että välillä eteneminen saattoi tuntua liiankin hitaalta. Onneksi hänen sekä muiden aikuisopiskelijoiden nopeampi etenemishalu huomioitiin opetuksessa.

Opintojen käytännönläheisyys todella yllätti teoreettisiin opintoihin lukiossa ja ammattikorkeakoulussa tottuneen Sadun. ”Olin alussa jopa hieman hämilläni, että jokos tässä nyt aletaan heti tekemään? Se oli kuitenkin tosi hyvä juttu, koska eihän kampaajan työtä tekemättä opi – se on kädentaito”, muistelee Satu.

Työssäoppimisen aikana huomasin, miten monilla eri tavoilla koulussa opetettu perusasia voidaan käytännössä toteuttaa ja päästä samaan lopputulokseen

Työssäoppimisen Satu koki todella arvokkaaksi osaksi koulutusta. Työn todellinen luonne avautui vasta työpaikalla ja työssäoppiminen avasi silmät sille, mitä kaikkea kampaajan arkeen kuuluu. Aidossa työympäristössä harjoitellut asiat oli helpompi ymmärtää käytännössä. Moni koulussa vähän hankalalta tuntunut juttu avautui paremmin käytännössä. ”Olin omasta tahdostani useammassa kampaamossa työharjoittelussa, koska halusin nähdä erilaisia toimintatapoja ja ympäristöjä sekä tutustua ja verkostoitua mahdollisimman monen kanssa. Se oli minulle täysin oikea ratkaisu ja arvostan suuresti kaikkia heitä, jotka neuvojaan ja ohjaustaan antoivat. Se on ollut korvaamaton apu ammatinvaihtoni yhteydessä”, kertaa Satu.

Opintojen aikana syntyi haave oman kampaamon perustamisesta – nyt unelma on toteutumassa

Heti valmistumisen jälkeisenä syksynä Satu otti jo toisen askeleen uudella urallaan ja aloitti ekokampaajan täydennyskoulutuksen Helsingissä. Ekokampaajan paperit Satu sai käteen keväällä 2023 ja voi sitä myötä toteuttaa uutta ammattiaan omiin arvoihinsa sopivasti. Satu tiedostaa myös, että uusi työ hiusalalla vaatii jatkuvaa ammattitaidon ylläpitämistä. Jatkossa hän suunnittelee hyödyntävänsä myös syventäviä opintoja ja paikallisesti tarjottavia tutkinnon osia Salon seudun ammattiopistolla.

”Olen ihan opintojeni alusta asti sanonut vastuuopettajalleni, että jonain päivänä haluan oman kampaamoni. Omassa kampaamossani voin toteuttaa ammattiani itselleni tärkeiden arvojen keskellä”, Satu kertaa vielä mietteitään. Unelma omasta kampaamosta on nyt saamassa täyttymyksen. Satu löysi uuden ammatin lisäksi opintojen yhteydessä myös uusia ystäviä. Ystävyyteen johtanut kohtaaminen opintojen aikana jalostui myös työtoveruudeksi ja Satu työskenteli vuokratuoliyrittäjänä opintojen aikaisen ystävänsä, Niina Suomisen kampaamossa, Salon Koriassa. Vajaan vuoden yhteistyöskentelyn jälkeen unelma omasta kampaamosta saa vihdoin täyttymyksen. Sadun oma ekokampaamo, Hiushuone Nuppu, avaa ovet kesäkuussa 2023.   

Mahdollisuuksia oman näköisen tulevaisuuden rakentamiseen tuntuu olevan nyt todella paljon enemmän kuin aikaisemmassa ammatissani ja se tuntuu todella hyvältä!

Satu kannustaa myös muita aikuisia ottamaan rohkeita askeleita uran suhteen. Hän suosittelee tekemään uran suhteen päätökset sydämellä ja välittämättä toisten mielipiteistä tai ajatuksista alanvaihdon suhteen. ”Ole rohkea ja tee mikä itsestä parhaalta tuntuu! Jos olisin jäänyt miettimään mitä muut minusta ajattelevat tai mitä muut minun toivoisivat tekevän, en olisi nyt tässä. Elämä on tässä ja sitä parempaa aikaa päätökselle ei todennäköisesti tule. On tärkeää päästä tekemään juttuja, joista nauttii ja on ihan mahtavaa tehdä työtä, josta tykkää”, Satu muistuttaa.

Satu palvelee Hiushuone Nupussa uusia ja tuttuja asiakkaitaan yksilöllisesti, lämmöllä ja olemalla tilanteessa läsnä.

Ota rohkea askel kohti uutta ammattia ja tutustu hiusalan koulutuksiin. Hae opintoihin ja työllisty alan monipuolisiin työtehtäviin.