Siirry sisältöön
Opiskeluopas Yhteystiedot Hae sivustolta

Opiskelijatarinat

Unelmana tilasuunnittelu – kaupan alalta suunnitteluassistentin opintoihin

2.6.2022

Teknisen suunnittelun opiskelija Anna Kokkonen seisoo valkoista seinää vasten.

Anna Kokkonen on Nummelassa asuva teknisen suunnittelun opiskelija. Hän valmistuu suunnitteluassistentiksi keväällä 2022. Hän on työskennellyt pitkään kaupan alan työtehtävissä sekä opiskellut paljon, ennen kuin oma intohimo teknisen suunnittelun parissa löytyi.

Ystävä suositteli alaa, joka olikin unelmien ammatti

Joskus oma ala voi löytyä vasta monen kokeilun jälkeen. Kokkonen on työskennellyt 20 vuotta kaupan alalla. Pitkän kaupan alan kokemuksen lisäksi häneltä löytyy osaamista muun muassa parturi-kampaajana, merkonomina sekä puutarha-alalta.“Minulla on ollut kaikki nämä vuodet, että en ole tiennyt mitä haluan tehdä. Tämä on ollut ehdottomasti ollut kaikista aloista omanlaisin”, kertoo Kokkonen. 

Teknisestä suunnittelusta Anna kuuli ystävältään, joka opiskeli samaa alaa toisessa kaupungissa. Ystävä ei pystynyt tekemään vanhaa työtään ja yritti etsiä itselleen sellaista koulutusalaa, mikä ei sisällä riskitekijöitä ja olisi siisti sisätyö. Anna innostui kovasti alasta, mutta jätti ajatuksen hautumaan. 

Mietin nyt muutaman vuoden jälkeen, että jos ikinä lähden opiskelemaan sen aika on nyt

Anna Kokkonen

Myöhemmin Kokkonen muisti ystävänsä kehut teknisen suunnittelun opinnoista ja päätti soittaa sekä selvittää opinnoista lisää. “Opettajan lempeä ja mukava luonne vaikutti koulun päättämisessä”, toteaa Kokkonen. Hän tykästyi opettajan olemukseen ja kiinnostus alaa sekä sopivaa oppilaitosta kohtaan syveni.

Päätös hakeutua opintojen pariin oli iso, sillä koko perheen arki muuttui opintojen myötä ja isoja hankintoja oli tehtävä. Kokkonen kuitenkin korostaa, että päivääkään hän ei ole katunut. “Tiedän ensimmäistä kertaa täysin, että mitä haluan tehdä ja toivon, että voisin työllistyä alalle”, toteaa Kokkonen

Rakennus- ja tilasuunnittelu kiinnostivat

Kokkonen päätti hakeutua rakennus- ja tilasuunnittelun puolelle vaikka muutaman kurssin kokeilu tuotteiden 3D-mallintamisenkin parissa tuntui varsin mielenkiintoiselta. Rakennussuunnittelussa eniten kiinnosti ohjelmistot ja monipuoliset uravaihtoehdot. Anna ei ole kuitenkaan kokonaan luovuttanut vielä ajatusta 3D-mallintamisen suhteen ja harkinnassa on vielä aiheeseen liittyvien kurssien suorittaminen ekstrana.

Opintojen aloittamisen kannalta tärkeä piirre oli mahdollisuus suorittaa päiviä myös etäopiskeluina. Kokkonen kertoo, että hän on lapsiperheen äitinä saanut suurta joustoa ja etäopinnot mahdollistivat tilaisuuden lähteä opiskelemaan.

Teknisen suunnittelun opiskelija mittaa suhdeviivaimella pöydällä olevaa pohjapiirustusta.
Lähikuva 3D-tulostimessa olevasta kappaleesta.

Myymäläsuunnittelua harjoittelun myötä S-ryhmällä

Kokkonen suoritti työharjoittelunsa SOK-pääkonttorissa, Helsingissä. Harjoittelu oli kestoltaan kolme kuukautta ja kertoo sen olleen erittäin opettava ajanjakso. Työtehtävinä Kokkosella oli sekä myymälä- että miljöösuunnittelu. Konkreettisena kokemuksena harjoittelustaan Kokkonen nostaa esimerkkinä tehtävän, jossa hän pääsi Autocad-ohjelmiston avulla piirtämään Prismaan tulevaa ruokatoria.

Myymäläsuunnittelu oli ollut jo ennen opintojen aloitusta Annan mielenkiinnon kohteena ja haaveena. Hän ilmoittikin jo hakiessaan, että haluaa päästä työharjoitteluun myymäläsuunnittelun pariin. Hänen henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma tehtiin sen mukaisesti, että toive toteutui.

Harjoittelu opetti paljon, sillä työpaikalla pääsi näkemään ohjelmien ja menetelmien käyttöä työelämässä

Anna Kokkonen

Kokkonen on pystynyt työharjoittelun aikana hyödyntämään myös aikaisempaa pitkää työkokemustaan kaupan alalla. Kaupan alan työkokemus teki myymäläsuunnittelusta luontevaa. “Harjoittelun aikana oli monta kohtaa, kun pystyin toteamaan asioita kokemukseni avulla”, toteaa Kokkonen.

“Olen niin onnellinen, että olen löytänyt tämän alan, sillä haluan tehdä tätä työkseni”, aloittaa Kokkonen. Hän kannustaa hakeutumaan opintojen pariin. Opetuksen joustavuus on mahdollistanut opintojen suorittamisen myös aikuisena. Hän muistuttaa vielä, että tekninen suunnittelu tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia, joita ei vielä välttämättä tiedä hakiessaan.

sininen viiva

Tutustu lisää koulutukseen, hae opiskelemaan ja luo oma urapolkusi!