Siirry sisältöön
Opiskeluopas Yhteystiedot Hae sivustolta

Opiskelijatarinat

Teknisen suunnittelun oppisopimus toi työpaikan Taitaja-kilpailijalle

2.6.2022

Teknisen suunnittelun opiskelija Niina Virkki istuu luokassa.

Niina Virkki on salolainen teknisen suunnittelun opiskelija, joka hyppäsin alan opintoihin kokonaan toisenlaiselta urapolulta. Virkki valmistuu keväällä 2022 ja jatkaa työskentelyä nykyisessä oppisopimuspaikassaan Novitekilla. Tuleva teknisen suunnittelun ammattilainen on myös Taitaja-kilpalun pronssimitalisti.  

Uusi suunta tulevaisuuteen teknisestä suunnittelusta

Niina Virkki on peruskoulun jälkeen ehtinyt opiskelemaan sekä ylioppilastutkinnon että matkailualan perustutkinnon. Opintojen jälkeen hän työskenteli pitkään hotellialan työtehtävissä ja hankki samalla työn ohessa osaamista valokuvaamisesta. Muutaman vuoden opiskelutauon jälkeen Virkki päätti siirtyä opiskelemaan jotain aivan muuta.

Suunta uusille opinnoille löytyi Salon seudun ammattiopiston verkkosivuilta, joita Niina siirtyi selailemaan uuden ammatin etsintä mielessään. Puusepänala oli kiinnostanut häntä aiemmin. Verkkosivuja selaillessa Virkin silmiin osui kuitenkin teknisen suunnittelun koulutus. Näin innostus lähtikin kääntymään suunnitteluassistentin tehtävää kohti. Hän perehtyi koulutukseen enemmän ja lopulta tekninen suunnittelu tuntui eniten omalta jutulta. Suunnitteleminen ja piirtäminen innostivat hakeutumaan opintojen pariin. 

Opintoja oppisopimuksella Novitekilla

Virkki on suorittanut kevään ajan opintojaan oppisopimuksella salolaisessa Oy Nordic Spa:ssa, joka tunnetaan paremmin nimellä Novitek. Novitek suunnittelee ja valmistaa laadukkaita ulkoporealtaita Suomessa. Virkki aloitti helmikuussa työt ensin oppisopimuksella, mutta valmistumisen jälkeen häntä odottaa myös varsinainen työpaikka Novitekilla.

Virkki kertoo, että työssään hän on saanut toimia suunnittelijana sekä piirtäjänä. Työtehtävät ovat olleet monipuolisia ja niihin on sisältynyt kaikkea aina piirtämisestä mallintamiseen. Jo opintojen hakuvaiheessa teknisessä suunnittelussa kiinnosti suunnittelu ja 3D-tulostaminen.

Työharjoittelut ovat tarpeellisia, sillä siinä näkee aidosti mitä työ sisältää

Niina Virkki

“Muut työntekijät antavat hyviä neuvoja, joiden avulla voi kehittyä ja lisätä omaa tietämystä”, kertoo Virkki. Hän myös korostaa, että opinnot Salon seudun ammattiopistossa ovat antaneet hyvän pohjan alan työtehtäviin, ja jota oppisopimus Novitekilla on edelleen vahvistanut. Oppisopimuksen myötä työelämään siirtyminen on jouhevaa ja alan työtehtävistä on ehtinyt saada jo realistisen kuvan.

Kolmas sija Taitaja-kilpailussa vahvistaa ammattiosaamista

Opittujen taitojen sisäistämistä Niina pääsi testaamaan toden teolla keväällä 2022, kun hän osallistui Porissa järjestettäviin Taitaja-kilpailuihin. Kolmelle päivälle jaetutuissa kilpailuissa Niina pääsi tekemään erilaisia haastavia teknisen suunnittelun tehtäviä.

Teknisen suunnittelun opiskelija Niina Virkki poseeraa mitali kaulassa.

Kilpailijoiden tuli tehtävissään käyttää alalle soveltuvia ohjelmistoja eli AutoCAD sekä Inventor -ohjelmistoja. Tehtävänä oli piirtää mitoitettuja 2D-piirustuksia sekä selvitä ongelmanratkaisutehtävistä AutoCADillä. Inventor -tehtäviin kuului osien 3D-mallintaminen annettujen piirustusten avulla, 3D-osien yhdistäminen kokoonpanoksi, osa- ja kokoonpanopiirustusten tekeminen, sekä animaation ja mainoskuvan luominen. 3D-tulostamisen asetuksista oli oma tehtävänsä.

Kilpailutilanteet opettivat luottamaan omaan tekemiseen. “Piti tehdä runsaasti varmistuksia ja tarkistaa, että asetukset ovat oikein. Tehtävät vaativat tarkkuutta ja ajankäytön hallintaa”, toteaa Virkki. Niina Virkki sijoittui kilpailussa ansiokkaasti kolmanneksi ja tuomisena kisoista Saloon matkasi pronssimitallin lisäksi taas aimo annos uusia kokemuksia. Näitä kokemuksia ja oppeja Niina pääsee edelleen syventämään myöhemmin työelämään siirtyessään.

sininen viiva

Haluatko suunnitella itsellesi uran teknisen suunnittelun parissa? Tutustu lisää ja hae koulutukseen!