Siirry sisältöön
Opiskeluopas Yhteystiedot Hae sivustolta

Opiskelijatarinat

Talotekniikka-alan opinnot työvoimakoulutuksessa

25.5.2022

Talotekniikka-alan opiskelija Nella Parikka seisoo työsalissa.

Nella Parikka on 30-vuotias talotekniikan opiskelija. Parikka työskenteli vielä entisessä työpaikassaan, kun huomasi netissä ilmoituksen alkavasta LVI-alan koulutuksesta. Vanha työpaikka sai jäädä, kun Nella päätti irtisanoutua työstään. Hän hakeutui TE-palveluiden kautta opintoihin, jotka alkoivat Salon seudun ammattiopistossa elokuussa 2021.

Uusi urapolku käytännönläheisestä talotekniikasta

Nella Parikka on opiskellut aiemmin hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinnon. Jo lapsuudessa hänen haaveenan oli työskennellä kampaajana tai poliisina. Parturi-kampaajan opinnot koittivat heti peruskoulun jälkeen. Opintojen aikana Nella allergisoitui kemikaaleille, mutta ei antanut tämän estää ja aloitti työskentelyn ekokampaajana. Valmistumisen jälkeen hän perusti ekokampaamon, jonka parissa työskentely kesti muutaman vuoden. Yrittäjän arki ei kuitenkaan ollut Parikan mieleen, sillä yrittäjän työpäivät olivat pitkiä ja vapaa-aikaa jäi vain vähän.

Niinpä Nella lähti kohti toista unelmaansa ja opiskeli vartijan ammattitutkinnon. Hän työllistyi oppisopimuksella Kotkan Securitas konserniin, jossa työskenteli äitiyslomaansa asti. Loman jälkeen vartijan töitä oli kuitenkin huonosti tarjolla. Lukkosepänala olisi kiinnostanut, mutta yrityksillä ei ollut resursseja ottaa työntekijöitä. Talotekniikka-ala löytyi, kun hän huomasi netissä auki olevan alan koulutuksen ja päätti hakea. Erityisesti käytännönläheisyys kiinnosti alassa. Nellalla on aina ollut tarve ja halu päästä tekemään työtä käsillä. Lisäksi unelmatyön tulisi olla itsenäistä ja siihen voisi mielellään liittyä myös asiakaspalvelua. Talotekniikka-ala tuntui vastaavan juuri näihin toiveisiin.

Parikka suorittaa talotekniikan opinnot työvoimakoulutuksena. Koulutuksen kestoksi oltiin arvioitu yhdeksän kuukautta, joka vaikutti myös Nellan päätökseen hakeutua koulutukseen. “Mitä nopeammin pystyn opiskelemaan itselleni tutkinnon, sitä nopeammin pääsisin myös pian töiden pariin”, kertoo Parikka. Työvoimakoulutus on nopea ja hyvä väylä työelämään.

Talotekniikka-alan seinä, jossa on luettelo varaosia.
Talotekniikka-alan harjoitustyö.

Opinnot ovat tarjonneet monipuolista osaamista

Nella on viihtynyt opinnoisa ja alasta on tullut mieluinen opintojen aikana. Koulutus on tarjonnut monipuolista osaamista ja tietoa, jotka ovat tukeneet työelämään siirtymisessä. Uramahdollisuuksia ala tarjoaa runsaasti, sillä opiskelijat ovat päässeet tekemään alan eri työtehtäviä. “En ole katunut päivääkään, tämä tuntuu omalta jutulta”, toteaa Parikka. Opintojen alussa oli paljon harjoitustöitä ja teoriaopetusta. Koulussa opeteltiin perusteiden lisäksi sitä, miten taitoja pystyy soveltamaan muuttuvissa työtilanteissa. 

Parikka aloitti opinnot elokuussa ja ensimmäinen työharjoittelu koitti jo heti seuraavana vuonna, tammikuussa. Työharjoittelun hän suoritti Ilmair Oy nimisessä LVI-alan yrityksessä. Työharjoittelun valinnassa kävi hyvä tuuri, sillä työyhteisön jäsenet ottivat Nellan hyvin vastaan. “Hyvä työyhteisö motivoi työnteossa’’,toteaa Parikka. Hän korostaa myös, että muuttuva työympäristö ja monipuolinen työnkuva innostavat. On mukavaa että jokainen työpäivä on erilainen. 

Koulusta saadaan pohja työelämään ja työmaalta saadaan käytännön opit

Nella Parikka

Talotekniikan työtehtävät sopii tekevälle ihmiselle

Nella suosittelee alan opintoja kaikille, ketkä pitävät käsillä tekemisestä. Lisäksi on oltava huolellinen. “Ala kehittyy koko ajan ja uusia menetelmiä sekä materiaaleja syntyy jatkuvasti. Täytyy olla motivaatiota pysyä ajan tasalla ja kehittää osaamistaan”, kertaa Parikka. Lisäksi sosiaaliset tilanteet alan työtehtävissä ovat arkipäivää, joten ihmisten kanssa toimeen tuleminen sekä sosiaaliset taidot ovat tärkeitä.

sininen viiva

Tutustu talotekniikka-alan opintoihin ja hakeudu ammatilliseen koulutukseen!