Siirry sisältöön
Opiskeluopas Yhteystiedot Hae sivustolta

Opiskelijatarinat

Hiusalan opinnot toteuttivat lapsuuden haaveen

4.5.2022

Hiusalan opiskelija pesee asiakkaan juuri värjättyjä tummia hiuksia luokan pesupisteellä.

Jade salminen haki peruskoulun jälkeen opiskelemaan parturi-kampaajan perustutkintoa ja aloitti opinnot vuonna 2019. Hän opiskelee nyt viimeistä vuotta Salon Seudun ammattiopistossa, jonka myötä lapsuuden haave toteutuu.

Tiesin jo lapsena haluavani olla kampaaja

Salminen on lapsesta pitäen päässyt seuraamaan hiusalalla työskentelyä, sillä hänen oma äitinsä on ammatiltaan parturi-kampaaja. Unelma hiusalan ammattilaisena on pysynyt lapsuudesta asti. Lähipiiri on innostanut opiskeluihin, sillä on Salmisen suvussa myös muita alan ammattilaisia. Sukulaiselle hiusmallina toimiminen herätti mielenkiintoa alaan kohtaan eri näkökulmasta. Käsillä tekeminen ja luovuus on innostanut urapolulle.

Koulutus tarjoaa kaikille mahdollisuuden kehittyä

Peruskoulun suoritettua hakeutuminen hiusalan opintojen pariin oli selvää Salmiselle. Hän piti hiusalaa ammatilliselta puolelta ainoana vaihtoehtona, sillä oli se ainut ala mikä kiinnosti häntä. Hakeutuessaan koulutuksiin Salminen pohti mikä olisi järkevin oppilaitos ja kaupunki opiskella hiusalaa. Salon seudun ammattiopisto oli hänellä hakemuksessa ensimmäisenä, sillä kouluna se vaikutti kivemmalta ja monipuoliselta verrattuna vaihtehtoihin.

Opinnot alkoivat vuonna 2019, jonka jälkeen opiskelu on tuntunut omalta jutulta. Opiskelu on tarjonnut sellaisia taitoja sekä tietoa, jonka myötä työskentelystä asiakkaiden kanssa on tullut luontevaa ja ammattitaitoista.

Koulutus on ollut monipuolista ja tarjoaa kaikille mahdollisuuden kokeilla kaikkea

Jade salminen
Hiusalan opiskelija Jade Salminen hymyilee seinän edessä.
Hiusalan opiskelijan värjäämät ruskeat hiukset.

Salminen suorittaa harjoittelua parhaillaan parturi-kampaamo Artessa, joka sijaitsee Turussa. Hän on suorittanut kaikki harjoittelut siellä toisesta opintovuodesta lähtien. Työntekijät harjoittelupaikassa opettavat eri tyylillä kuin koulussa, jonka myötä opinnoista tulee monipuolisempaa. ‘’On tullut paljon ahaa elämyksiä’’, toteaa Salminen.

Harjoittelu on tarjonnut perusasioiden oppimista käytännössä. Asiakkaiden kohtaaminen on tärkeää ja siinä on Salminen pystynyt kehittymään hyvin, kun asiakkaita on riittänyt.

Työharjoittelussa oppii erilaisia tekniikoita, sillä jokaisella siellä on oma tyyli

Jade Salminen

Työelämä ja harjoittelu ovat välillä hektisiä. ‘’Olen kehittynyt työharjoittelun ansiosta, sillä siellä pitää pysyä työajoissa’’, kertoo Salminen. Harjoittelun alussa asiakkaaseen käytettäviä aikoja pystyttiin venyttämään, mutta taitojen kehittymisen myötä tämä ei ole enää tarpeellista.

Salminen kertoo viihtyvänsä harjoittelussa.‘’Harjoittelupaikalla on suuri vaikutus motivaatioon alaa kohtaan’’, pohtii Salminen. Tärkeää siis on, että harjoittelupaikka on oman tyylinen, sillä vääränlainen harjoittelupaikka voi viedä kiinnostuksen.

Amistyle on antanut varmuutta työelämään

Salon seudun ammattiopiston tiloissa on opiskelijoiden oma parturi-kampaamo. AmiStyle mahdollistaa opiskelijoille oikeita asiakkaita sekä valmiuksia palvelualalle. Tilanteet opettavat asiakaspalvelun perustaitoja, kuten asiakkaan toiveiden kuuntelua, palvelua sekä kommunikointia.

Amistyle on tarjonnut hyvän pohjan asiakaspalveluun ja antanut varmuutta harjoitteluun ja työelämään

Jade Salminen

Opiskelijoille on mahdollista jo ensimmäisestä opiskeluvuodesta lähtien kohdata asiakkaita. Tukea ja apua on jatkuvasti paikalla, joten eivät opiskelija jää yksin. Ensimmäisellä opintovuodella keskitytään hiusten leikkaamiseen ja muotoiluun. Opintojen edetessä pystyvät opiskelijat tekemään haastavampia töitä, kuten hiusten värjääminen ja haastavempien kampauksien tekeminen. 

Opiskelijat ovat vaihtelevasti Amistylessä paikalla riippuen omien opintojen aikatauluista. Salminen suorittaa parhaillaan työharjoittelua, joten hän on kaksi päivää viikosta koululla Amistylessä ja loput viikosta työharjoittelussa. 

Estenomin koulutus kiinnostaa tulevaisuudessa

Valmistumisen jälkeen Salminen haluaa työskennellä kampaamossa ja mahdollisesti harkita vuokratuolitoimintaa. Yrittäjyys ei ole nyt ajatuksissa, mutta pitää mielen avoinna ja katsoo tilannetta myöhemmin.

Jatkokouluttautuminen kiinnostaisi Salmista. Hän on pohtinut hakevansa opiskelemaan tulevaisuudessa estenomin koulutukseen, mutta opinnot eivät ole lähitulevaisuuden haave. ‘’Estenomin koulutuksessa eniten kiehtoo tuotteisiin syvemmin tutustuminen ja olisi hienoa jatkaa tuotekehittämisen. Lisäksi tulevaisuudessa minua voisi kiinnostaa kouluttajana toimiminen tietyllä tavaramerkillä’’, kertoo Salminen.

Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinnon opinnot antavat hyvät valmiudet alan työtehtäviin. Opintojen myötä saat myös jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluopintoihin.

sininen viiva

Innostuitko hiusalasta? Lue koulutuksen sisällöstä ja rakenna itsellesi luova urapolku!