Siirry sisältöön
Opiskeluopas Yhteystiedot Hae sivustolta

Opiskelijatarinat

Työharjoittelusta urapolulle ja autoalan jaoston puheenjohtajaksi

27.4.2022

Mona Haakanen seisoo auton vieressä ja nojaa autoon kädellään.

Mona Haakanen valmistui Salon seudun ammattiopistosta vuonna 2009, kevyen kaluston ajoneuvoasentajaksi. Opintojen jälkeen hän hankki lisäkokemusta useissa erilaisissa alan työtehtävissä. Nykyään Mona työskentelee Halikossa Rinta-Joupin Autoliikkeen huoltomyyjänä. Kokonaan ammattiopisto ei kuitenkaan ole työelämään siirtymisen jälkeen unohtunut. Mona kuuluu Salon seudun kuntayhtymän jaostoon, jossa toimii autoalan jaoston puheenjohtajana.

Opintojen aikaiset harjoittelut tarjosivat pitkän työsuhteen

Mona Haakanen on luonteeltaan ollut aina tekevä ihminen ja hän arvostaa käsillä tekemistä. Haakanen halusikin jo alusta alkaen, että tulevaisuuden ammatti on käytännönläheinen. Lähipiirissä autoilun harrastaminen on näkynyt mm. isän harrastuksena amerikkalaisten autojen parissa, jonka myötä Mona oli saanut automaailmaan pientä ensikosketusta jo ennen opintojen aloittamista.

Yhteishaussa Haakanen mietti kahden koulutusalan eli hotelli- ja matkailualan ja autoalan välillä. Autoala kiehtoi häntä enemmän, vaikka hän ajattelikin opintojen olevan pelkkää autojen korjaamista. Autoalan opinnot aloitettuaan Haakanen yllättyi siitä, miten monialalinen ja monipuolinen tutkinto oli.

Opiskelu oli käytännönläheistä ja tarjosi täysin uusia oppeja työelämään. Oma asenne ja motivaatio vaikuttivat oppimiseen ja Haakanen korostaa, että kaikki on mahdollista, kun asenne on kohdillaan. ‘’Itse tekemällä oppii parhaiten, kukaan muu ei pysty asioita tekemään puolestasi’’, toteaa Haakanen.

Opintoihin kuuluvat harjoittelut Haakanen suoritti pienessä korjaamossa, nimeltä Autohuolto Kari Iivonen. Harjoittelupaikka aukesi, kun Haakanen asteli korjaamoon sisälle ja kertoi halusta tulla työharjoitteluun. Harjoitteluiden aikana asiakaspalvelukokemusta kertyi runsaasti. Lisäksi pienen korjaamon etuna oli, että harjoittelussa pääsi kokeilemaan laajasti alan työtehtäviä. Harjoittelupaikan valinta osoittautui Haakasen kohdalla oikeaksi, sillä harjoittelusta poiki kesätyö, joka jatkui kymmenvuotiseen uraan yrityksessä.

Harjoittelut kannattaa suorittaa hyvin, sillä ikinä ei voi tietää mihin se johtaa

Mona Haakanen
Mona Haakanen työskentelee tietokoneella rinta-joupin toimipisteellä Halikossa.
Rinta-jouppi kyltti.

Huoltomyyjänä haastavat työtehtävät motivoivat

Halikon Rinta-Joupin Autoliikkeen toimipiste perustettiin vuonna 2019. Samana vuonna keväällä alkoivat ensimmäiset rekrytoinnit, joissa Haakanenkin laittoi hakemuksen sisään. Hän tuli valituksi tehtävään ja uudet työt kutsuivat syksyllä 2019. Haakanen on pitänyt työstään ja kokee saavansa työssä riittävästi haasteita kehittyäkseen. ‘’Oli kiva, kun pääsi rakentamaan toimipistettä alusta asti ja pystyi jakamaan työnkuvaa ja työpaikkaa omanlaiseksi’’, kertoo Haakanen.

Huoltomyyjän työtehtäviin kuuluu olla niin sanottu ‘’korjaamon kasvot’’. Haakanen vastaa asiakaspalvelusta, määräaikaishuolloista ja niihin liittyvistä keskusteluista, autojen vastaanottamisesta ja luovuttamisesta sekä autojen takuuasioiden hoitaminen maahantuojan suuntaan. 

Mekaanikon työtausta on ollut suureksi hyödyksi myös nykyisessä työssä. Huoltomyyjän arkea helpottaa, kun tietää mitä työhallissa tapahtuu ja kokemus autojen korjaamisesta helpottaa asiakaspalvelutilanteissa. Kun kohtaa asiakkaita ja ymmärtää heidän tarpeitaan on mekaanikon koulutuksesta ollut pelkkää hyötyä huoltomyyjän tehtävässä. 

Välillä asiakaspalvelutilanteissa on välillä vain vastattava etten tiedä ja otettava selvää

Mona Haakanen

Haakanen kertoo, että autojen huoltaminen on nykyään kallista ja kaikkia huoltotöitä ei pysty tekemään kotona. ”Kun auto hajoaa tien päälle ja asiakas on tästä vihainen tai pettynyt, niin pyrimme siihen että asiakas poistuu meiltä iloisena”, Haakanen toteaa ja kertoo sen olevan myös työn suola. Haasteet motivoi ja innostaa työssä – kaikkea ei tarvitse tilanteessa tietää.

Jaostossa vaikutetaan koulutuksen sisältöihin

Haakanen on Salon seudun kuntayhtymän autoalan jaoston puheenjohtaja. Hän aloitti vuonna 2013 jaostossa ensin jäsenenä ja myöhemmin puheenjohtajana. Haakanen oli itse  pienemmän korjaamon edustaja ja halusi, että pienempiä yrityksiä kuultaisiin enemmän.

Jaoston tarkoitus on edistää koulutuksen laatua sekä työelämälähtöisyyttä. Eri koulutusalojen jaoston jäsenet keskustelevat neuvottelukuntien kanssa ja tekevät päätöksiä eri toimijoiden kanssa koulutuksiin liittyvistä asioista. Jaostossa varmistetaan siis, että koulutukset vastaavat myös työelämän tarpeita.

Sähköautojen tärkeys kasvaa tulevaisuudessa, sillä säädökset niihin ovat tarkat. ”Jaostossa esimerkiksi pyritään miettimään, miten autojen sähköistymistä pystytään tuomaan osaksi opetusta. On tärkeää kehittää nykypäivään työelämän vaatimukset koulutuksiin”, toteaa Haakanen.

Jaostossa toimimisen myötä Haakaselle on selvinnyt myös miten laajasti henkilökuntaa on mahdollista kouluttaa Salon Seudun Koulutuskuntayhtymän tarjoamissa koulutuksissa. Tästä hyvänä esimerkkinä autoalalla vaadittava tulityökortin suorittaminen Edusalossa.

sininen viiva

Kiinnostuitko autoalan opinnoista? Voit tutustua sivuiltamme autoalan mahdollisuuksista ja toteuttaa oman urapolkusi!