Siirry sisältöön
Opiskeluopas Yhteystiedot Hae sivustolta

Opiskelijatarinat

Nuorena maalausalan yrittäjäksi

13.4.2022

Maalari maalaa keltaista puutaloa ja aurinko paistaa.

Anneli Kinnunen valmistui Salon seudun ammattiopistosta vuonna 2011, pintakäsittelyn perustutkinto paperit taskussaan. Valmistumisen jälkeen Kinnunen eli silloinen Pitkänen perusti oman yrityksen nimeltään Tapetointi ja maalaus Pitkänen. Hän oli 19 vuotias perustaessaan yrityksensä. Nykyään yritys löytyy nimellä Maalaus Pitkänen, yrityksen muuttuessaan osakeyhtiöksi vuonna 2014. Yritys toimii Salossa mutta palvelee myös Salon ympäryskunnissa.

Haaveena käytännönläheinen työ

Kinnunen on aina halunnut työskennellä käytännön läheisellä alalla, sillä käsillä tekeminen on ollut aina hänen vahvuutensa. Peruskoulun jälkeen Kinnusella oli monia ajatuksia, mitä lähtisi opiskelemaan ja pintakäsittelyn perustutkinto kiinnosti ja opiskeluiden aikana hän alkoi myös pitämään alasta.

Valmistumisen jälkeen Kinnunen työskenteli maalausliikkeessä. Työn riittävyydestä ei ollut varmuutta joten päätti hän perustaa oman yrityksen. ‘’En miettinyt tarkemmin, halusin toteuttaa omaa yritystoimintaa’’, kertoo Kinnunen.

Olen pitänyt yrittäjyyttä aina vaihtoehtona ja halunnut toimia yrittäjänä. Nyt en voisi kuvitella olevani muuta, kuin yrittäjä

Anneli Kinnunen

Salo on tuntunut luontevalta paikalta perustaa yritys, sillä Kinnunen on Halikosta kotoisin. Salo on myös hyvällä sijainnilla, jonka myötä töitä pystyy vastaanottamaan Salon ja Turun välisellä matkalla.

Anneli Kinnunen seisoo yrityksensä ikkunan edessä.

Yrittäjyys antaa vapautta mutta vaatii opettelua

”Yrittäjyys merkitsee vapautta päättää omista työajoista ja työn sisällöstä. Yrittäjyydessä on myös hienoa, että saa tehdä paljon erilaisia asioita, siinä on vaihteleva työnkuva sekä saa toimia laajasti oma alan tehtävissä”, kertoo Kinnunen.

Kinnunen kävi Yrityssalon yrittäjyyskurssin, joka oli ehtona starttirahan saamiseksi. Yrittäjyyskurssi tarjosi paljon tietoa, mutta paljon hän on opettelut itse.

Kun Kinnunen ilmoitti aikanaan perustavansa yrityksen, sai hän paljon tukea lähipiiriltä. Kinnusen isä toimii maatalousyrittäjänä, mutta muuten perheessä ei yrittäjiä vielä tuolloin ollut. Oma veli on ollut läsnä ja apuna Kinnusen yrityksessä. Veli on toiminut Maalaus Pitkäsellä toimitusjohtajana vuodesta 2014 alkaen. 

Yrittäjyys on identiteetti

Anneli Kinnunen

Yrittäjyys on oma identiteetti. Yrittäjänä oppii varmasti asioita, joita ei tulisi työntekijänä vastaan. Asiakaspalvelua, myyntiä, markkinointia ja kirjanpitoon liittyviä asioita. 

Yrittäjyys on ollut Kinnuselle hyvä asia. Hän ei välttämättä kannusta suoraan koulusta valmistunutta perustamaan omaa yritystä. Ennemmin kannattaa hankkia työkokemusta. ”Yritys kannattaa perustaa jos se tuntuu omalta jutulta”, toteaa Kinnunen. 

Taitaja-kilpailut ja Euroskills 2012

Anneli Kinnunen osallistui kolmantena opiskeluvuotena Taitaja kilpailuihin ja sijoittui niissä neljänneksi. Myöhemmin Kinnunen osallistui Euroskills -taitaja kilpailuun Belgiassa, jolloin hän sijoittui kuudenneksi.

Hän sai kilpailujen ajaksi itselleen valmentajan, jonka avulla hän harjoitteli kilpailuihin. Kinnunen kertoo, että ei ehtinyt täysin kisoihin panostamaan, sillä hänellä oli jo oma yritys ja keskittyminen oli pitkälti töiden parissa.

Kilpailussa oli monia erilaisia pintakäsittelyalaan liittyviä työtehtäviä, kuten tapetointia, maalin sävytystä, rajausten maalausta käsivaralla. Lisäksi kuvasta piirrettiin ja mitoitettiin suurennettu kuva. Kilpailussa oli vielä vapaa osio, jonka sai suunnitella valmentajan kanssa. Vapaavalintaiseen osioon Kinnunen valitsi kivenmukailumaalauksen. Kilpailutilanteet opettivat paineensietokykyä, oman työn aikataulutusta sekä kuinka tehdä asioita nopeasti. Samoja taitoja tarvitsee työssään myös menestyvä yrittäjä.

sininen viiva

Pintakäsittelyn perustutkinto tarjoaa monipuolista ammatillista osaamista ja useita eri urapolkuja. Lue lisää alasta!