Siirry sisältöön
Opiskeluopas Yhteystiedot Hae sivustolta

Opiskelijatarinat

Välivuosiopintojen aikana ulkomaille oppimaan

28.3.2022

Espanjan aurinkoinen tori ja palmuja torin ympärillä.

Matkailualan välivuosiopinnoista vauhtia jatko-opintoihin

Katriin Ozornina ja Jessica Lahtinen päättivät viettää lukion jälkeen välivuoden hyödyllisesti ja hakivat opiskelemaan matkailualan välivuosiopintoihin Salon seudun ammattiopistoon.

”Matkailualan välivuosiopinnot on hyvä valinta lukion jälkeen, jos et ole varma, minne hakisit opiskelemaan tai et pääse sisään haluamaasi oppilaitokseen.” Katriin sanoo.

Jessica oli pohtinut matkailualaa jo peruskoulussa, mutta päätyi kuitenkin lukioon. ”Lukion jälkeen mulla ei ollut oikein mitään tarkempia suunnitelmia, joten ajattelin, että ehkä voisin nyt kokeilla matkailualaa.” Jessica sai tiedon ammattiopiston välivuosiopinnoista lukion opinto-ohjaajalta.

Matkailualan välivuosiopintojen sisällöt ja toteutus vaihtelevat opiskelijoiden henkilökohtaisten elämäntilanteiden ja toiveiden mukaan. Opiskelu sisältää teoriaa, tapahtumien järjestämistä, asiakasprojekteja ja monipuolisia kokemuksia erilaisilla työpaikoilla.

Kokemusta aidoista työtehtävistä ja asiakasprojekteista

”Aluksi oli teoriaa ja sen jälkeen olen saanut olla oppimassa työpaikoilla. Ensimmäinen harjoittelupaikkani oli Rikala Bar & Grill. Sen jälkeen pääsin Sokos Hotel Rikalaan ja työ on ollut tosi mielenkiintoista.” sanoo Katriin.

Myös Jessican mielestä työelämässä oppimisen jaksot ovat olleet hyödyllisiä. ”Harjoitteluissa olen tutustunut uusiin ihmisiin ja samoin olen saanut myös ystäviä koulusta.” Jessican työpaikkoja olivat mm. Ravintola Terho Mathildedalissa, thaimaalainen ravintola KhaoSuk ja Sokos Hotel Rikala.

Salon seudun ammattiopistolla on kansainvälisiä yhteistyökumppaneita ja monilla opiskelijoilla on mahdollisuus lähteä työelämässä oppimisen jaksolle oman alan työpaikoille ulkomaille. Myös Katriinin opintoihin sisältyi harjoittelujakso Espanjassa, Torreviejassa. ”Ulkomaanjakso on ollut hieno kokemus.” kahvilassa työskentelevä Katriin sanoo.

Parasta koulutuksessa on ollut aidot työtehtävät, käytännönläheisyys, harjoittelut ja uudet ystävät

Katriin Ozornia ja Jessica Lahtinen
Espanjassa sijaitsevat vanhat kerrostalot, joiden keskellä kulkee autotie.

Matkailualalta hyödyllistä osaamista jatko-opintoihin

Molemmilla välivuosiopinnot suorittaneilla on suunnitelmissa jatko-opintoja. ”Matkailuala on laaja ja monipuolinen.” sanoo Jessica ja on totta, että matkailualalta saa monipuolista kokemusta erilaisiin ammatteihin. Katriinin suunnitelmissa on sisustusarkkitehtuurin opinnot Helsingissä. ”Matkailualalta saadun osaamisen avulla uskon saavani helposti töitä, joita voi tehdä myös jatko-opintojen ohella ja rahoittaa opiskelujani.” sanoo Katriin. Jessican tavoitteena on lentoemännän työ. ”Se on ollut unelmani jo pienestä asti ja matkailualasta on hyötyä lentoemännän työssä.”

Kannattaa myös muistaa, että välivuosiopinnot tai ammatillinen perustutkinto eivät vie oikeutta korkeakouluhaun ensikertalaiskiintiöön.

Tutustu matkailualaan ja lue lisää!

Kiinnostuitko välivuosiopinnoista?

Ole yhteydessä alan opettajiin tai opinto-ohjaajaan.