Siirry sisältöön
Opiskeluopas Yhteystiedot Hae sivustolta

Opiskelijatarinat

Koneurakointia yrittäjänä

21.3.2022

Sininen kaivinkone kulkee metsässä loivaa mäkeä ylös ilta hämärässä.

Robert Jensen valmistui maarakennusalalta ja nyt hänellä on oma yritys

Robert Jensen toimii yrittäjänä maarakennusalalla. Hän valmistui ja sai tutkintonsa maanrakennusalalta Salon seudun ammattiopistosta vuonna 2019. Valmistumisen jälkeen hän perusti oman yrityksen nimeltä koneurakointi Jensen.
Koneurakointi Jensen tarjoaa laajalla toimialueella maarakennus-, kaivinkone- sekä traktoritöitä. Hän kertoo, jos työt kutsuvat niin niiden perässä mennään ja se ei ole nuorella yrittäjällä muodostunut ongelmaksi. ‘’Töihin mennään sinne missä tarve’’, Jensen naurahtaa.

Mielen pitää olla sellainen, että haluaa yrittäjäksi

Robert Jensen

Lapsuus yrittäjä perheessä opetti työnteon

Ammatinvalinta on ollut Jensenille lähes aina selvää. Hän on lapsuudesta asti tehnyt töitä ja ollut innokas auttamaan perhettään. Jensenin vanhemmat ovat maatalousyrittäjiä, jonka myötä käsitys työstä ei ole hepreaa.

Työnteko on tullut tutuksi ja lähipiiri jopa innostanut oman yrityksen perustamiseen.
Ura yrittäjänä tuntui luontevalta, kun ympärillä oleva lähipiiri ja perhe ovat yrittäjä painotteisia. Jensen kertoo, naapurinsa vieneen häntä pienenä ajoneuvojensa kyydissä ajelulle. Nyt häneltä löytyy jo kaksi työntekijää omassa yrityksestään.

Yrittäjän arki on Jensenin mukaan hektistä. Aamut alkavat jo varhain. Usein työmaalla ollaan jo aamuseitsemältä työn touhussa ja kotiin päästään myöhään illalla. Jensen ei koe pitkien päivien rasittavan häntä – päinvastoin, työpäivät vilahtaa ohi hetkessä. Illalla ajoneuvoja sammuttaessa tuntuu, kuin päivä olisi vasta alkamassa.

Luonteeltaan Jensen on erittäin yrittäjähenkinen ja se korostuu hänen motivaatiossa tehdä työtään. Hän kertoo, että olisi valmis tekemään pidempiäkin työpäiviä, mutta ymmärtää myös vapaa-ajan tärkeyden, vaikka lomailu ei olekaan hänen heiniään.

Kaksi oranssia kaivinkonetta työmaalla ja aurinko paistaa.
Kuvat: Jensen

Vapaus ja vastuu tekee yrittäjyydestä tärkeää

Yrittäjyys merkitsee vapautta ja vastuuta omasta työskentelystä ja yrityksestä. On tärkeää, että saa vaikuttaa oman yrityksen asioihin. Jensenin valmistuttua vuonna 2019 hän on työskennellyt myös muissa yrityksissä. Hän suoritti koulunsa aikana harjoittelujaksoja kiitettävin arvosanoin. Harjoittelun päätyttyä hänelle tarjottiin työpaikkaa, jonka hän otti vastaan. ‘’Mielen pitää olla sellainen, että haluaa yrittäjäksi’’ – Jensen totesi. Tie vei kuitenkin oman koneurakointi yrotyksen perustamiseen.

Harjoittelut opettivat käytännönasioita

Jensen toteutti opintojaan maanrakennusalalla pitkälti harjoitteluiden parissa. Käytännönasiat ja teoriat opiskeltiin koulussa paikan päällä. Jensen kokee, että hänelle tämä oli todella toimiva tapa suorittaa tutkinto. Koulun työharjoittelussa asiat opitaan toiston ja harjoittelun avulla. Työmailla pääsee näkemään konkreettisesti mitä tehdään ja miten.

Jokainen harjoittelussa vastaan tullut työmaa oli erilainen. Siellä opitaan huomioimaan sellaisia asioita mitä ei välttämättä osaisi ajatella. Harjoittelun aikana työmailla oli mielenkiintoista huomata miten jokaisella on omat työtavat.

Maarakennusala koulutus on antanut hyvän pohjan ja varmuuden työelämään.

Robert Jensen
Koneurakointi Jensen työmaa.
Kaivinkone kaivaa maahan maassa olevalle siniselle putkelle kuoppaa.

Mitä haluat sanoa muille alaa ja yrittäjyyttä harkitseville?

Maarakennusala koulutus on antanut hyvän pohjan ja varmuuden työelämään.

Yrittäjänä täytyy olla valmis tekemään töitä ja laittamaan itsensä likoon. Kun näkee työn eteen kaiken vaivan, niin kiitos odottaa. Laitteet ja ajoneuvot saattavat olla hintavia, joten on tärkeää olla asiakaskunta valmiina ennen suuria hankintoja. Kun on asiakkaita, ei oikeasta ja hyvästä kalustosta pidä murehtia. Toiminimi on hyvä tapa aloittaa yritys ja Jensen koki sen helpoksi tavaksi lähteä yrittäjyyden tielle.

Yrittäjyys on ollut juuri sellaista mitä osasi odottaa. Jensen antaa myös vinkin: Kun pitää paperiasiat hyvin hoidettuna, niin pärjää hyvin. Hän on yrityksensä myötä opetellut hoitamaan laskut sekä kuitit. Kirjanpito on ulkoistettu alan ammattilaiselle.

Tutustu maanrakennusalan koulutuksiin ja löydä oma urapolkusi!