Siirry sisältöön
Opiskeluopas Yhteystiedot Hae sivustolta

Opiskelijatarinat

Merkonomi opinnot ja oma yritys

21.3.2022

Kaksi liiketoiminnan opiskelijaa seisovat kahvilan palvelutiskin takana.

Kaksi liiketoiminnan opiskelijaa perustivat kahvila Hyrrän

Liiketoiminnan perustutkinto on houkutellut Salolaisia Waltteri Heikkilää ja Arttu Kurilaa hakemaan opiskelemaan. He molemmat ovat liiketoiminnan ensimmäisen vuoden opiskelijoita ja ovat päättäneet toteuttaa opintojensa ohella yritystoimintaa.

Heikkilä ja Kurila ovat työskennelleet jo neljän vuoden ajan Kurilan torikahvilassa. Työ kahvilassa innosti nuoria opiskelijoita oman yrityksen perustamiseen. Asiakaspalvelu on ollut molempien mieleen ja tulevaisuuden suunnitelmissa korostuu vahvasti myyntityö ja asiakaspalvelu.

Työ torikahvilassa antoi tietoa ja taitoa kahvilassa työskentelyyn. Opintojen myötä heidän oli helppo lähteä toteuttamaan yritystä. Haaveista ja toiveista tuli totta, kun koulu ilmoitti hakevansa innokkaita kahvilan pitäjiä. Heikkilä ja Kurila kävivät keskustelua vanhempiensa kanssa yrityksen perustamisesta. Siitä lähti heidän yritystoiminta käyntiin.

Kahvila kesätyönä innosti asiakaspalveluun ja oman kahvilan perustamiseen

Waltteri Heikkilä ja Arttu Kurila

Opinnot etenevät aikataulussa

Heikkilä ja Kurila kertoivat kahvila arjen olevan mukavaa ja opettavaista. Pojat ovat iloisia, että työnteko kahvilassa mahdollistaa erilaisten tutkinnon osien suorittamisen. Yritys antaa myös kouluarjelle monimuotoisemman sisällön.

Liiketoiminnan perustutkinto opinnot etenevät normaalia vauhtia ja valmistuminen tapahtuu aikataulussa. Heikkilä nosti esille toiminnasta saatavia kursseja on muun muassa yrityksessä toimiminen ja asiakaspalvelu.

Valmiuksia työelämään kahvilan toiminta tarjoaa runsaasti. Asiakaspalvelu kokemusta on kertynyt ja kertyy lisää päivittäin. Laskujen tekeminen kuuluu osaksi arkea. Myös tuotteiden tilaaminen ja valmistaminen on myös luonut rytminsä kahvilan toiminnassa.

Kaksi liiketoiminnan opiskelijaa palvelemassa asiakkaita koulun kahvilassa.

Opinnot ja yritystoiminta suunnitellaan yksillöllisesti

Liiketoiminnan opettaja Tommi Härkönen kertoo, että yrittäjyys ja opinnot integroidaan toisiinsa aina räätälöidysti. Joustavat rakenteet toimivat erinomaisesti, eikä ongelmia ole juurikaan ollut.

Yrittäjyys ja opinnot integroidaan toisiinsa aina räätälöidysti

Tommi Härkönen, Liiketoiminnan opettaja

Osaamispisteet vaihtelevat yritystoiminnan laajuuden mukaan. Tyypillisesti kahvilatoiminnasta yrittäjät ovat saaneet suoritettua 30-60 osaamispistettä. Opiskelijoiden tulee osallistua teoriatunneille ja he saavat työskennellä yrityksessään ammattityöpäivinä.

4H-yrittäjyys edistää opintoja. Osan ammattitöihin liittyvistä tunneista saa suoritettua toimimalla yrittäjänä. Myös tiettyjen työssäoppimisjaksojen ja näyttöjen tekeminen onnistuu. ‘’Kaikki 4H-yrittäjyydestä kiinnostuneiden kannattaa osallistua koulussa järjestettäviin infotilaisuuksiin ja keskustella asiasta oman vastuuopettajan kanssa.’’, vinkkaa Tommi Härkönen.

Tukea toimintaan perheestä ja koulusta

4H- yritys tarjoaa yrittäjyydestä haaveilevalle tukihenkilön. Heikkilältä ja Kurilalta löytyy omat tukihenkilöt. Myös perheellä on iso rooli toiminnassa, sillä vanhemmat toimivat yritys avustajina toiminnassa.

Yritys sijaitsee Hyvoninkadulla, Salon seudun ammattiopiston tiloissa, mutta pojilla on kahvilan suhteen suuri vastuu. Opiskelijat huolehtivat itse kahvilan kalustamisesta, tuotteiden tilaamisesta sekä kahvilan sisällä tapahtuvasta toiminnasta.

Heikkilä ja Kurila kertovat lähes ainoaksi haasteeksi aikataulujen sumplimisen. Aikataulu on ajoittain haasteellista saada onnistumaan niin, että pystyisi olemaan kahvilassa sekä lähiopinnoissa läsnä.

Heikkilä ja Kurila ovat tunteneet toisensa lapsesta pitäen. Yrittäjyys on tuntunut molemmista mieluiselta ja he haluaisivat tulevaisuudessakin toteuttaa omaa yritystoimintaa. Haaveita kahvilan pitäminen ei ole lisännyt, mutta varmuutta se on tuonut. Oma yritystoiminta kiinnostaa jatkossakin.

Kannattaa kokeilla yrittämistä

Waltteri Heikkilä ja Arttu Kurila

Heikkilä ja Kurila suosittelevat muille opiskelijoille yrityksen perustamista opintojen ohella. Alku ei ole ollenkaan vaikeaa, kun on opettajat ja 4H-tukihenkilöt, jotka avustavat. Yritys mahdollistaa opintojen ohella tienaamisen. ‘’Kannattaa alkaa yrittäjäksi’’, kannustaa Heikkilä ja Kurila.

Liiketoiminnan perustutkinto tarjoaa monenlaisia toteutusvaihtoehtoja. Lue lisää monipuolisesta koulutuksesta!