
3R – Rakkaudesta riistaruokaan -hanke
3R – Rakkaudesta riistaruokaan -hanke etsii uusia toimintamalleja siihen, miten ruokapalveluiden tuottajat voisivat tarjota riistalihaan liittyviä elämyksiä kuluttajille sekä miten metsästysseurat ja seurueet voisivat myydä riistalihaa jalostajille ja ravintolasektorille.
Elinvoimaiset riistakannat avaavat liiketaloudellisia mahdollisuuksia metsästyksen rinnalle. Kasvava riistatalous, metsästys, riistaturismi ja ruokamatkailu antavat maaseudun toimijoille mahdollisuuksia ympärivuotiseen toimintaan. Riistalihan käsittelyn osaamista lisätään sekä metsästäjille että ruokapalvelutuottajille.
Kohderyhmät
Kohderyhmiä ovat ravintolat, jatkojalostus, yksittäiskaupat (artesaaniruoka) ja seudulla toimivat metsästysseurat. Hankkeen tarkoituksena on parantaa kuluttajien tietoutta riistalihan käytettävyydestä ja saatavuudesta. Hanke pyrkii muuttamaan ihmisten mielikuvia ”haittaeläimestä” liiketaloudellisesti merkittävään lähiruokamahdollisuuteen.
Tavoitteet
Hankkeen tavoitteena on:
- luodaan hirvitalousalueittain toimintaverkostot riistalihan saatavuuden varmistamiseksi
- tuodaan esille riistanhoidon aluetalousvaikutuksia
- toteutetaan riistalihan käsittely- ja jalostuskoulutuksia
- kehitetään kestävää ruokamatkailua riistalihan näkyvyyden parantamiseksi
Toimenpiteet
Hankkeen toimenpiteet jakautuvat neljään työpakettiin, joista Salon seudun koulutuskuntayhtymä osallistuu paketteihin yksi ja neljä:
- Tiedonvälitys, neuvonta ja koulutus
- Metsästysseurojen kyselytutkimukset
- Kemiönsaaren toimintakokonaisuus
- Riista osana kestävää ruokamatkailua
Hankeverkosto
3R-hanke on neljän oppilaitoksen yhteistyöhanke, jota hallinnoi Lounais-Suomen koulutuskuntayhtymä. Osatoteuttajina ovat Salon seudun koulutuskuntayhtymä SSKKY, Axxell Brusaby/Kemiön kunta ja Raision seudun koulutuskuntayhtymä, Raseko.
Hankkeen kesto
1.10.2023–30.6.2025
Hankkeen yhteyshenkilö
Rahoittaja
Euroopan maaseuturahasto 2023–2027 (Varsinais-Suomen ELY-keskus)


