SORA-säädökset Sosiaali- ja terveysalalla
SORA-säädösten vaikutus opiskelijavalintaan
Sosiaali- ja terveysalan koulutuksissa terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvät rajoitteet saattavat vaikuttaa opiskelijaksi hyväksymiseen ja opiskeluoikeuden perumiseen (SORA-säädökset). Koulutuksen valinnassa kannattaa tarkistaa, onko opiskelijavalinnassa ja tulevissa opinnoissa asetettu terveydellisiä vaatimuksia, jotka voivat olla esteenä opiskelijaksi valinnalle.
Tutkintokohtaisia terveydentilavaatimuksia on täsmennetty sellaisten koulutusten kohdalla, joissa opintoihin sisältyy alaikäisten turvallisuutta, potilas- tai asiakasturvallisuutta tai liikenteen turvallisuutta koskevia vaatimuksia. (Opetushallituksen määräys 4.10.2024, OPH-4869-2024.)
On hakijan etu, että häntä ei valita sellaiseen koulutukseen, jossa hän ei terveydentilansa tai toimintakykynsä vuoksi voisi opiskella tai toimia työpaikalla.
Terveydentila- ja toimintakykyvaatimukset Sosiaali- ja terveysalalla
Tutustu tarkemmin terveydentila- ja toimintakykyvaatimuksiin alla olevien linkkien kautta.
Rikostausta
Rikosrekisteriote pyydetään, kun opiskelija on aloittamassa käytännön tehtävät oppilaitoksessa, työpaikalla tai muussa oppimisympäristössä, jossa tehtäviin sisältyy olennaisesti alaikäisen parissa tapahtuvaa työskentelyä (Laki lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä 14.6.2002/504).
Rikostausta voi olla myös este valita henkilö työskentelemään iäkkäiden ja vammaisten kanssa. Työnantajan tulee pyytää henkilöä esittämään rikosrekisteriote, kun tämä valitaan sellaiseen työ- tai virkasuhteeseen, johon pysyväisluontoisesti ja olennaisesti kuuluu iäkkäiden tai vammaisten henkilöiden avustamista, tukemista, hoitoa tai muuta huolenpitoa taikka muuta työskentelyä henkilökohtaisessa vuorovaikutuksessa iäkkään tai vammaisen henkilön kanssa. (Laki sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta 741/2023).
Molemmissa yhteyksissä tarkoitettuja rikoksia ovat rikoslain (39/1889) mukaan lapseen kohdistuneet rikokset, seksuaalirikokset, väkivaltarikokset, vapauteen kohdistuvat rikokset, huumausainerikokset sekä sakkorekisterin sakot, jotka on tuomittu lapseen kohdistuneista rikoksista tai seksuaalirikoksista.
Mikäli rikosrekisteriote sisältää tiedon rikoksesta, jonka perusteella opiskeluoikeus voidaan peruuttaa, koulutuksen järjestäjällä on mahdollista käynnistää SORA-säädösten mukainen opiskeluoikeuden peruuttamisen prosessi.
Opiskeluoikeuden peruuttaminen
Jos opiskelijan terveydentila tai toimintakyky muuttuvat oleellisesti opiskelun aikana, eikä esteitä voida kohtuullisin toimin poistaa, voidaan opiskeluoikeus peruuttaa. Opiskeluoikeus voidaan myös peruuttaa tilanteessa, jossa opiskelija on salannut terveydentilaansa liittyviä tietoja opiskelijaksi otettaessa. Lisäksi opiskeluoikeus voidaan peruuttaa, kun opiskelija on SORA-tutkintojen opinnoissa toistuvasti tai vakavasti vaarantanut toisen henkilön terveyden tai turvallisuuden ja näin osoittautunut ilmeisen soveltumattomaksi toimimaan opintoihin liittyvissä käytännön työtehtävissä. (Laki ammatillisesta koulutuksesta 11.8.2017/531, 81§.)