Mitä tarkoittaa jatkuva haku?
Jatkuva haun koulutukset on suunnattu kaikille kouluttautumisesta ja oman osaamisen syventämisestä kiinnostuneille. Koulutukset sopivat kokonaan uuden alan opiskeluun tai jo olemassa olevan osaamisen syventämiseen. Tämä haku sopii sinulle myös, mikäli olet jo aiemmin suorittanut ammatillisen perustutkinnon ja et siksi voi hakea yhteishaussa.
Jatkuvassa haussa olevan koulutuksen aloituspäivät
Koulutuksen esittelytekstissä on näkyvissä seuraava mahdollinen aloituspäivä.
Useissa jatkuvassa haussa olevissa koulutuksissa on mahdollista myös joustava aloitusajankohta. Kannattaa siis aina tiedustella alan vastaavalta opettajalta tai opinto-ohjaajalta, onko aloittaminen mahdollista nopeammassa aikataulussa.
Miten hakeudun jatkuvan haun koulutukseen?
Jatkuvan haun koulutuksiin voit hakeutua joustavasti verkkosivujemme kautta:
- hakuajan ollessa käynnissä
- joustavasti koska tahansa, mikäli koulutukselle ei ole määritelty hakuaikaa
- mikäli sinulla on oppisopimustyöpaikka, aloitusaika sovitaan yksilöllisesti yhteistyössä työnantajan kanssa
Jatkuvan haun opiskelijavalinta
Kaikki koulutuksiin hakeutuvat haastatellaan opettajan ja/tai alan opinto-ohjaajan toimesta. Haastattelussa selvitetään koulutustarpeesi ja edellytykset tutkinnon suorittamiselle. Verkkosivujen kautta tapahtuvan hakeutumisen yhteydessä valintoja tehdään sitä mukaa, kun hakemuksia saapuu. Saat tiedon valintapäätöksestä sähköpostiisi.
- Perustutkinnot
Hakemuksen jälkeen saat sähköpostiisi linkin, josta pääset varaamaan haastatteluajan. Muista siis tarkkailla sähköpostiasi ja tarkista myös roskapostisi. Perustason ensihoitajaksi hakeutuvat varaavat ensin soveltuvuuskoeajan. - Ammattitutkinnot ja erikoisammattitutkinnot
Ammatti- ja erikoisammattitutkintoon hakeutuvien ei tarvitse varata suoraan haastatteluaikaa. Alan opettaja on heihin yhteydessä.
Jatkuvan haun valintaperusteet
Jatkuvan haun opiskelijavalinnassa huomioidaan seuraavat valintakriteerit.
Perustutkinnot, ammattitutkinnot ja erikoisammattitutkinnot
- Koulutustarve 1 – 2 pistettä ( 1 piste = perusteltu alanvaihto, 2 pistettä = ei ammatillista koulutusta)
- Alan suuntautuneisuus (alan työkokemus tai alaa tukeva harrastus) 1 – 3 pistettä (1 piste ; alle 6 kk, 2 pistettä; 6 – 12 kk, 3 pistettä; yli 12 kk)
- Realistinen näkemys alan työtehtävistä 1 piste
- Edellytykset koulutuksen suorittamiseen 0 – 4 pistettä;
• perustelut alalle hakeutumiselle 1 pistettä
• mahdollisuus osallistua opetukseen (aikataulu ja työvälineet) 1 piste
• Koulutuskohtaiset edellytykset täyttyy (kuvattu koulutuksen kuvauksessa) 1-2 piste
Mikäli koulutuskohtaiset edellytykset eivät täyty, hakija ei voi tulla valituksi koulutukseen. Koulutuskohtaiset edellytykset on avattu kunkin koulutuksen kuvauksessa.
Jos hakijoita on enemmän kuin aloituspaikkoja, tehdään opiskelijavalinta tasapisteissä olevien kesken arvonnalla.
Opetuskieli ja kielitaitovaatimukset
Salon seudun ammattiopiston opetuskieli on suomi. Kielitaitoasi arvioidaan hakeutumisvaiheessa, jos äidinkielesi ei ole suomi. Haluamme näin varmistaa, että kielitaitosi on riittävä koulutuksen suorittamiseen. Vaadittava kielitaso vaihtelee eri tutkinnoissa. Voit lisätä kielitestistä vapauttavan todistuksen hakemuksesi liitteeksi. Jos sinulla ei ole todistusta kielitaidostasi, kutsumme sinut kielitestiin.
Terveydentilavaatimukset
Osassa koulutuksissa opiskelijavalintaan vaikuttaa terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvät rajoitteet (SORA-säädökset).
Pääsykokeet
Perustason ensihoitajille järjestetään pääsykoe ennen osaamisalaopintojen alkua. Saat tietoa pääsykokeen sisällöstä opintojen aikana opettajaltasi.
TUVAn valintaperusteet
TUVA eli tutkintoon valmentavan koulutuksen valintaperusteet.
- Oppivelvollisille, joilla on perusaste suoritettuna ja siitä päättötodistus.
- Alle 25 -vuotiaille nuorille, joilla on perusaste suoritettuna ja siitä päättötodistus ja joilla ei ole perusopetuksen jälkeistä tutkintoa, taikka valmentavaa koulutusta suoritettuna.