Siirry sisältöön
Opiskeluopas Yhteystiedot Hae sivustolta

Opiskelijatarinat

Valmet Automotive tarjoaa opiskelijoille näköalapaikan nykyajan työelämään

5.5.2022

Valmet Automotive akkutehdas Salossa.

Sini Vehmaa on 30-vuotias opiskelija, Naantalista. Hän opiskelee Salon seudun ammattiopistossa sähkö- ja automaatioasentajan perustutkintoa. Vehmaa suorittaa opintojaan oppisopimuksella Valmet Automotive akkutehtaalla Salossa. Valmistuminen lapsuuden toiveammattiin lähestyy, kun valmistuminen tapahtuu keväällä 2022. 

Työ automaation ja robotiikan parissa on pitkäaikainen haave

‘’Olen automaatioasentajan tytär’’, aloittaa Vehmaa naurahtaen. Automaatio, tietotekniikka ja robotiikka on lapsesta asti kiinnostanut ja innostanut. Lapsena automaatio on tullut tutuksi, sillä hän oli usein seuraamassa isänsä työskentelyä, joka mahdollisti tutustumisen työtehtäviin. Myös Vehmaan velipuoli on työskennellyt alalla, sillä hän toimi tuotesuunnittelijana Nokialla ja myöhemmin sovellustestaajana. Perheen vaikutus opintoihin hakeutumiseen on ollut merkittävä. ‘’He ovat kaksi ihmistä, joita olen aina katsonut ylöspäin’’, kertoo Vehmaa. 
 

Vehmaa aloitti opinnot marraskuussa 2020 ja valmistuu keväällä 2022. Hän suoritti sähkötekniikan asennustyön pääsiäisenä ja valmistuminen lähestyy.Entisiä opintoja Vehmaalta löytyy ICT-asentajan tutkinto, jossa hän sai ensimmäisen kosketuksen elektroniikkaan ja ohjelmointiin. Vehmaa on ollut aina todella motivoinut, mitä alan opintoihin tulee. Suorittaessaan ICT-tutkintoa, hänelle myönnettiin kuusi stipendiä entisestä oppilaitoksesta. 

Valmet Automotive tarjosi paikan oppisopimuksella

Salon seudun ammattiopisto ja Valmet Automotive ovat aloittaneet onnistuneen yhteistyön. Tavoitteena on lähentää oppilaitos- ja yritysmaailmaa, ajanmukaistaa ja monipuolistaa opetusta sekä tarjota opiskelijoille nopea väylä työelämään. 

Opettaja kertoi opiskelijoille mahdollisuudesta, jossa viidelle opiskelijalle tarjottaisiin harjoittelupaikka Valmet Automotiven akkutehtaalla. Vehmaa kiinnostui mahdollisuudesta ja päätti hakea harjoitteluun. Opiskelijoille järjestettiin työhaastattelu, joka meni Vehmaan osalta hyvin ja hän pääsi aloittamaan harjoittelun Valmet Automotiven akkutehtaalla. Harjoittelun päätyttyä Vehmaalle tarjottiin tilaisuus suorittaa opinnot loppuun oppisopimuksella.  

Oppisopimus ollut hyvä ratkaisu itsensä kehittämisen, oppimisen ja taloudellisen näkökulman puolesta

Sini Vehmaa

Koulu tarjoaa opinnoissa tiettyjä osa-alueita ja hyvän pohjan työskentelylle. Saatuja oppeja pystyy käyttämään ja soveltamaan työelämässä. Vehmaa korostaa kuitenkin, että työn aikana syntyneet tiedot ja taidot on myös hankalaa opettaa koulussa, sillä Valmetin resurssit ovat erinomaiset sekä laitteisto uudenveroiset. 
 

Osaamista ja taitoa on kertynyt laajasti sekä monipuolisesti. Vehmaa kertoo, että suurin osa laitteista ovat pohjimmiltaan samoja komponentteja. Isommatkin ja monimutkaisimmat laitteet sisältävät samat rakennuspalikat. ‘’Vaikka minulle annettaisiin laite, jota en ole ennen käyttänyt niin osaan päätellä sen toimintaa’’, kertoo Vehmaa. 

Sähkö- ja automaatioalalla teknologia ja työmenetelmät muuttuvat sekä uusia innovaatioita syntyy jatkuvasti. ‘’Tärkeää on, että haluaa kehittää itseään ja on motivoitunut oppimaan. Teknologia kehittyy, joten pitää pysyä ajan tasalla kehityksestä’’, toteaa Vehmaa.  

‘’Valmet on hyvä työnantajana, sillä se on edistyksellinen yritys, jolla on hyvät mahdollisuudet tulevaisuuden markkinoilla’’, kertoo Vehmaa. Valmet Automotive yllätti Vehmaan, sillä hän ei osannut ajatella kuinka paljon automaatiota siellä oli käytössä.  Tämä lisäsi kiinnostusta työpaikkaa ja Valmet Automotivea kohtaan. 

Itsensä kehittäminen alalla on tärkeää

Uuden oppiminen ja itsensä kehittäminen motivoi. Vehmaa nauttii haasteista ja haluaa oppia mahdollisimman paljon ja laajasti alasta. Hänellä on erilaisia projekteja, joihin on lähtenyt mukaan ja haluaa olla osana tekemässä tehokkaampaa tulosta. 

Automatiikasta tuli kutsumusala, kun olen seurannut isän jalanjälkiä

Sini Vehmaa

Vehmaa työskentelee parhaillaan Valmet Automotivella ja jatkaa työskentelyä siellä tulevaisuudessa. Myös ammattikorkeaopinnot kiinnostaisivat. Vehmaa haluaisi saada lisää tietämystä robotiikkaan liittyvistä asioista, sillä uudet huipputekniset asiat kiinnostavat ja hän haluaa oppia niistä kaiken mitä koulutus tarjoaa. 

Salon seudun ammattiopistossa pystyy suorittamaan ammattikorkeakouluopintoja. Opinnot auttavat vahvistamaan polkua ja mahdollistaa väylän ammattikorkeakouluopintoihin.