Siirry sisältöön
Opiskeluopas Yhteystiedot Hae sivustolta

Opiskelijatarinat

Opintojen suorittaminen Somerolla mahdollisti uudelle urapolulle siirtymisen

5.5.2022

Sosiaali- ja terveysalan lähihoitaja opiskelija mittaa potilaalta verenpainemittarilla verenpainelukemat.

Satu Korpi on vastavalmistunut lähihoitaja. Hän opiskeli tutkinnon Salon seudun ammattiopiston paikallisesti Somerolla järjestämässä koulutuksessa. Korpi on työskennellyt pitkään parturi-kampaajana ja päätti nyt lähteä kohti uutta urapolkua. Koulutukseen osallistuminen onnistui vaivattomasti, kun koulutus saatiin lähelle kotia. Nykyään Satu Korpi, tuore sosiaali- ja terveysalan ammattilainen, työskentelee Someron terveyskeskuksen vuodeosastolla.

Uusi urapolku hoitoalan ammattilaisena

Korpi on työskennellyt parturi-kampaajana vuodesta 1984 lähtien. Uransa aikana hän toimi niin työntekijänä, kuin toiminimelläkin. Hiusalan yrittäjänä uraa on kertynyt 30 vuotta. Työ parturi-kampaajana on ollut aina mieluista, mutta taustalla on pyörinyt myös ajatus ja toive uuden oppimisesta ja itsensä kehittämisestä. 

“Usein mietin, että voisin tehdä muutakin. Uuden opiskelu olisi ollut innostavaa, mutta ei ole löytynyt sellaista alaa, joka kiinnostaisi riittävästi”, kertoo Korpi. Ajatus ja innostus lähihoitajan opinnoista tuli ensimmäisen kerran, kun oma lapsi sekä ystävät opiskelivat lähihoitajiksi. Silloin ajatus opiskelusta tuntui houkuttelevalta, mutta hoitoala ei vielä tuntunut omalta jutulta.  

Koronapandemia on vaikuttanut laajasti eri alan toimijoihin ja tulevaisuuden työmäärä on näyttänyt myös yrittäjälle epävarmalta. Tieto hoitoalan hyvästä työllisyystilanteesta oli lopulta se tekijä, joka myötävaikutti koulutusalan valintaan ja lopulta uran vaihtoon. Opintojen myötä matkustaminen toiseen kaupunkiin tuntui kuitenkin aikaa vievältä ja rasittavalta. Kuullessaan mahdollisuudesta suorittaa lähihoitajan opintoja Somerolla, ryhtyi Korpi harkitsemaan asiaa vakavasti. Muutamaa päivää ennen viimeistä hakupäivää Korpi päätti hakea opiskeluiden pariin ja pääsi opiskelemaan.

Opinnot ovat tarjonneet lisää puhtia ja vaihtelevuutta arkeen

Satu Korpi

Työharjoittelut toimivat reittinä työllistymiseen

Somerolla toteutettava lähihoitajan koulutus oli kestoltaan kaksi vuotta. Koulutus sisälsi työssäoppimisjaksoja, teoriaopintoja Somerolla ja muutamia lähipäiviä Salossa. Salossa järjestettävillä lähipäivillä tutustuttiin laitteistoon ja työvälineisiin sekä suoritetaan erilaisia harjoitteita potilasnukeilla. 

Korpi suoritti opintojen aikana neljä työharjoittelua, sekä neljä opintoihin liittyvää näyttöä. Työharjoitteluista kaksi ensimmäistä yhdistettiin ja Korpi suoritti ne samassa paikassa. Yhden työharjoittelun Korpi suoritti Someron terveyskeskuksen vuodeosastolla ja viimeisen kotihoidossa. Jokainen harjoittelupaikka olisi tarjonnut työpaikan valmistumisen lähestyessä. Korpi valitsi työpaikakseen Someron terveyskeskuksen vuodeosaston, sillä se tuntui vaihtoehdoista sopivimmalta ja eniten omalta paikalta.

Koulutuksen monimuoto-opinnot mahdollistavat työn tekemisen opintojen ohella. Korpi työskenteli parturi-kampaajana vielä opintojen aikana. Opintojen suorittaminen onnistui hyvin työn ohessa, kun opinnot olivat mahdollista suorittaa Somerolla ja aikaa jäi myös työnteolle.

Hoitoalan ammattilainen istuu kasvokkain ikääntyneen henkilön kanssa ja keskustelee hänen kanssaan.
Sosiaali- ja terveysalan lähihoitaja opiskelija mittaa potilaan verenpainetta hymyillen hoitohuoneessa.

Opinnot ja uusi ammatti tarjoavat uutta sisältöä arkeen

Korpi kannustaa hakeutumaan opintojen pariin, jos on harkinnut alan vaihtoa tai opintoja hoitoalalla. “Opinnot ovat tarjonneet lisää puhtia sekä vaihtelevuutta arkeen”, toteaa Korpi. Hän muistuttaa myös, että on alasta riippumatta on aina mahdollisuus kehittyä ja oppia uutta. Siksi hän harkitseekin hakeutuvansa vielä uusiin koulutuksiin, jotka täydentävät jo hankittua osaamista.

Salon seudun ammattiopisto tarjoaa koulutuksia sekä tutkinnon osia, jotka syventävät osaamista ja mahdollistavat uralla etenemisen. Koulutuksia on laajasti tarjolla eri koulutusaloille.

Opinnot Somerolla tarjoavat joustavan vaihtoehdon alanvaihtajille

Sosiaali- ja terveysalan opettaja Mirva Aaltonen avaa opiskelijoiden kokemuksia Somerolla järjestetystä lähihoitajan koulutuksesta. ”Monimuoto-opinnot sopivat mainiosti alanvaihtajille, jotka haluavat pitää kiinni tuloistaan opintojen aikana. Opiskelijat ovat arvostaneet myös sitä, että opetukseen pystyy osallistumaan juuri Somerolla, eikä opintoja varten tarvitse matkustaa kauas”.

Kaikkilla Somerolla lähihoitajaksi opiskelleilla henkilöillä on ollut mahdollisuus työllistyä suoraan hoitoalalle

Mirva Aaltonen, opettaja

Nyt seuraavaksi alkavassa koulutuksessa lähiopetuspäiviä on vain kerran viikossa ja opetus on päiväopetusta. ”Työharjoittelut on saatu sovittua hyvin. Tarvittaessa työharjoitteluiden ajaksi opiskelijat ovat ottaneet opintovapaata työpaikoistaan. Osa on jatkanut opinnot loppuun oppisopimuksella”. Keväällä 2022 valmistui ensimmäiset lähihoitajat Somerolla järjestetystä koulutuksesta ja kaikki halukkaat ovat myös työllistyneet hoitoalalle. ”Uuteen syksyllä alkavaan aloitusryhmään on nyt haku käynnissä ja vielä mahtuu mukaan”, kannustaa Mirva.

sininen viiva

Kiinnostuitko lähihoitajan opintojen suorittamisesta Somerolla? Lue lisää koulutuksesta ja hae opiskelemaan 20.5.2022 mennessä!