Siirry sisältöön
Opiskeluopas Yhteystiedot Hae sivustolta

Uutiset

Luennolta menestyksen avaimia opiskelijoille

13.4.2022

Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen pitää yleisön edessä luentoa.

Salon seudun ammattiopiston ja Salon lukion opiskelijat kuulivat menestykseen johtavista tärkeistä tekijöistä luennolla torstaina 7.4. Taitajankadulla. Liikuntasali täyttyi kuulijoista, kun luennoitsijat kertoivat omat uratarinansa ja paljastivat menestyksen avaimia nuorille.

Ensimmäisessä luennossa Varsinais-Suomen nuoret yrittäjät haastattelivat yrittäjä Venla Elovaaraa, joka jakoi otteita omasta urapolustaan kampaajasta yrittäjäksi. Seuraavaksi jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen kertoi mistä koostuu hyvä yhtenäinen tiimi ja miten sellainen saadaan rakennettua.

Molemmissa luennoissa kannustettiin nuoria yrittämään ja etenemään rohkeasti elämässä eteenpäin. Inspiroivat luennot keräsivät runsaan määrän kuuntelijoita Taitajankadulle.

Jukka Jalonen ja menestyvän tiimin rakentaminen

Jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen viesti herätti nuorissa kuulijoissa mielenkiintoa. Luennossaan hän käsitteli aiheita toimivan ryhmän dynamiikasta, sen jäsenistä ja toimivasta yhteishengestä. Jukka Jalonen kertoi menestyvän tiimin rakentamisesta urallaan kohtaamiensa tilanteiden kautta. Yleisö pääsi luennon aikana tuntemaan itsensä yhdeksi pelaajista, kun Jalonen kertoi pukuhuoneessa käytyjä keskusteluita ja tilanteita.

Voittavan tiimin rakentaminen ei ole se juttu, vaan menestyvän tiimin

Jukka Jalonen

Luennon aikana Jalonen painotti vahvasti sitä, että yksilönä ei menestytä tai voiteta. Menestykseen tarvitaan toimiva tiimi. Tätä ajatusta ajoi takana aate siitä, että ihminen pystyy menestymään vain, jos asiat tehdään yhdessä ja pitkäjänteisesti. ”Tiimissä jokaisella on oma rooli. Valmentajat eivät rakenna hyvää henkeä, vaan jokaisella on oma vastuu. Oman roolin laiminlyöminen heijastuu koko yhteisöön sekä tiimiin”, kertoi Jalonen.

Jalonen painotti myös intohimon merkitystä omaa tekemistä kohtaan, sekä halua kehittyä. Lisäksi hänen mukaansa menestyksen yksi askelista on sietokyky omia epäonnistumisia kohtaan.

Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen luennoi yleisölle Taitajankadulla.
Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen hymyilee Taitajankadun liikuntasalissa.

Miten pystyy lyömään vielä paremmin kiekon verkkoon, Lyö vaan

Jukka Jalonen

Jalonen kevensi luennon loppuun valottamalla jääkiekkovalmennusryhmän kanssa käytyä keskustelua sekä tiivistämällä tilaisuuden tärkeimmän sanoman: ”On sitten kyse jääkiekkojoukkueesta tai työelämästä niin ei kannata luovuttaa, Yritä vaan”, kannusti Jalonen.

Venla Elovaaran tie yrittäjyyteen

Varsinais-Suomen nuoret yrittäjät tarjosi mielenkiintoisen uratarinan nuorille kuultavaksi. Nuorten yrittäjien haastattelema Venla Elovaara on Salon seudun ammattiopistosta valmistunut opiskelija. Hän valmistui vuonna 2007 parturi-kampaajaksi ja teki uraa kampaajana 14 vuotta. Työvuosien aikana haave yrittäjyydestä oli pitkään ajatuksissa. Hän ei kuitenkaan halunnut toimia yrittäjänä hiusalalla, vaan yritysidea syntyi halusta auttaa ja kehittää nuorten urapolkua.

Nuori yrittäjä luennoitsija Venla Elovaara hymyilee valkoista seinää vasten.
Venla Elovaara ja haastattelija lavalla luento tilaisuudessa.

Tutkinto mahdollisti unelmien työn

Elovaara muistutti kuulijoita haastattelussa koulutuksen tärkeydestä. ”Pätevyys täytyy hankkia, jotta pystyy tekemään työtä, mitä oikeasti haluaakin tehdä”, ohjeisti Elovaara. Yhteisöpedagogin opinnot Elovaara aloitti vuonna 2017. Opinnot tarjosivat paljon oppia, joista tarkeimpinä esimerkkeinä Elovaara nosti rahoituksen, kehittämistyön sekä mielenterveys- ja päihdetyön.

Koulutuksen aikana Elovaaran eteen tuli myös Nuori yrittäjä -kurssi, josta Elovaara kiinnostui. ”Ammattikorkeakoulussa oli kolme tapaa toteuttaa yrittäjyyttä. Perus yrittäjäkurssi, verkkokurssi tai Nuoret yrittäjät -kurssi, mikä oli puolen vuoden rutistus”, kertoo Elovaara.

Huomasin, että päihdekasvatuksesta puuttuu materiaali

Venla Elovaara

”Meillä on olemassa hyviä järjestöjä, mutta ihmiset eivät riitä. Miten saadaan yhdenvertaistettua opetusta niin, että kaikilla on samat tiedot ilman arvomaailman tuomaa dataa? Tästä syntyi idea – voiko tällaisesta tehdä pelin”, kertoi Elovaara. Syntyi projekti Kantti, joka on nuoria työelämään ja opintoihin kiinnittävä hanke. Sen tavoitteena on kehittää ehkäisevää päihdetyötä, pelikasvatusta, diginuorisotyötä. Projekti kantin tuloksena syntyy peli, jota voidaan käyttää digiopetusmateriaalina päihdekasvatuksessa.

Elovaara etsi tietoa pelin rakentamisen suhteen ja selvitti mitä se vaatii. Ensimmäisenä kohtana kehitystyössä nousi esille tarve tiimistä ja oikeista osaajista. Yksi tiimin jäsenistä löytyikin samasta koulusta ja näin peliä lähti kehittämään myös koodaaja. Näin alkoi tiimin tarina.

Haasteet on tehty ratkaistaviksi ja minulla on ollut hyvä tiimi kenen kanssa tehdä töitä

Venla Elovaara

Uskalla yrittää rohkeasti

Venla Elovaara kannusti lopuksi opiskelijoita tähtäämään kohti unelmia. ”Älä jää miettimään vaan yritä rohkeasti. Ensin tulee visio ja unelma. Mietin sitten tavoitteet ja mitä ne visiot tarvitsevat toteutuakseen. Anna visioiden ja unelmien elää matkan varrella”.